revenire la pagina anterioară
5 aspecte ce trebuie avute in vedere la pornirea unei afaceri de succes

5 aspecte ce trebuie avute in vedere la pornirea unei afaceri de succes

Cei care s-au gândit cu seriozitate la ceea ce presupune pornirea unei afaceri si-au dat seama că nu este simplu, si că pentru a avea succes in afaceri trebuie să treci peste o serie de obstacole.
Dacă pâna acum nu v-ati gândit la ele ar fi bine să o faceti inainte de a va duce la Registrul Comertului pentru a vă inregistra firma.

In continuare vom enumera câteva din problemele care v-ar putea impiedica să vă lansati intr-o afacere de succes si asupra cărora va trebui să vă concentrati.

Existenta unei idei de afaceri coerente si a unui plan de actiune
Cei mai multi dintre aceia care se lansează in afaceri nu au in cap o idee de afaceri foarte clară ci mai degrabă incearcă să copieze niste afaceri existente. Probabil ati observat că in orice oras din România, după ce 3-4 intreprinzători au succes cu un magazin de haine second-hand, in mai putin de 1 an se umple orasul cu astfel de magazine, după ce unii reusesc cu pompe funebre apar zeci de firme care se ocupă cu asa ceva, iar când cineva mediatizează faptul că se câstiga foarte bine de pe urma covrigilor in câteva luni pe toate bulevardele mari apar zeci de covrigării. Cei mai multi fac afaceri “după ureche” si după zvonurile de la TV, si nu după un Plan de Afaceri bine pus la punct. Ei incearcă să pună “cap-la-cap” câteva elemente pe care altii le-au folosit inaintea lor si pornesc rapid afacerea. Scapă din vedere că cei care au avut succes la inceput au avut atuul de a fi primii si in plus, ca să le meargă bine, si-au planificat cu multă atentie afacerea.
Unii spun că un Plan de Afaceri nu este altceva decât “hârtogărie” si pierdere de timp, dar de obicei cei care cred asa ceva sunt si primii care inregistrează esecuri in afacerile in care se lansează.
Pentru a avea sanse de reusită ideea de afaceri trebuie să fie foarte clară si trebuie să existe un plan concret de actiune pentru valorificarea ideii respective. Nu vă luati după cei care spun că important este să pornesti, iar eventualele corectii le faci ulterior, Este posbil să reusesti actionănd asa, dar de cele mai multe ori acest mod de a gândi conduce la risipă de bani si de timp. De exemplu, dacă ti-ai cumpărat niste echipamente care nu sunt corespunzatoare din punct de vedere calitativ poti ulterior să iti cumperi altele, dar dacă ele nu sunt ieftine, până când gasesti banii necesari pentru a cumpăra altele este posibil să rămai fără clienti din cauza calitătii proaste a produselor sau serviciilor.
Nu vă apucati de afaceri inainte de a fi convinsi că ideea dvs. de afaceri este bună si de a avea un Plan de Afaceri! Poate că vi se pare complicat, dar pentru a reduce riscurile de esec ar fi bine să parcurgeti acest pas.

Strângerea capitalului necesar pornirii afacerii
In orice afacere banii sunt o problemă. Sunt extrem de rare situatiile in care ai sansa de a porni o afacere de succes fără bani, iar in cazul afacerilor ce pot fi demarate cu bani putini sansele de reusită sunt ceva mai mici deoarece in domeniile in care se poate porni cu bani putini si concurenta este extrem de mare. In ziua de azi, dacă vrei să iti faci un mic magazin, pentru amenajări si fondul de marfă ai nevoie de 30-40.000 Euro iar pentru o fermă de vaci de 20 capete, care să functioneze conform normelor europene, ai nevoie de aproape 100.000 Euro. Foarte putini români au acesti bani disponibili, si dacă nu esti un norocos care să fii  mostenit trebuie să ai capacitatea de a atrage aceste sume. Trebui să iti găsesti rude si prieteni care pot să te ajute cu un imprumut, si aproape sigur va trebui să mai iei si un imprumut de la bancă pentru a iti face rost de intreg capitalul necesar demarării afacerii.
Atentie foarte mare la calculele initiale referitoare la capitalul necesar pornirii afacerii. Fiindcă tot am dat ceva mai devreme exemplul cu micul magazin: probabil că dacă nu ai 20.000 Euro pentru fondul de marfă iti vei spune că sunt suficienti si 10.000 Euro pentru pornire, si că iti vei creste fondul de marfă in timp. Poate esti norocos si se va intampla asa, dar dacă firmele concurente din imprejurimi stau mult mai bine cu stocul de marfă clientii vor prefera să cumpere de la ei si probabil că vei fi nevoit să inchizi magazinul inainte de a mai apuca să-ti cresti stocul de marfă.

Cunoasterea pietei
Este greu să iei deciziile strategice si tactice vizând afacerea atunci când nu cunosti foarte bine piata pe care vrei să te lansezi. Dacă nu pornesti intr-un domeniu in care ai avut o experientă anterioară in calitate de angajat sau eventual asociat intr-o alta firmă, mai mult ca sigur că vei fi eliminat de pe piată de concurenta in cateva luni. De aceea, dacă iti pornesti afacere intr-un domeniu care ti se pare că are potential de crestere dar pe care nu il cunosti prea bine ar fi bine să te documentezi cu mare atentie. Norocul este că, spre deosebire de ceea ce se intâmpla acum 10 – 15 ani, in ziua de azi poti afla extrem de multe lucruri despre un domeniu pe internet. Trebuie insă să ai foarte multă răbdare si să fii meticulous, căci de cele mai multe ori informatiile de care ai nevoie nu sunt pe prima pagina din google.

Existenta timpului necesar conducerii afacerii
Aceasta este o barieră in special pentru cei care sunt foarte prevăzători si preferă să lucreze in continuare intr-o altă companie, până când afacerea lor ajunge la un grad de maturitate suficient, astfel incât să aibă o garantie a propriului loc de muncă. Desi nu e un lucru rău să fii prevăzător, in cele mai multe cazuri astfel de retete nu duc spre succes. Sunt putini aceia care au un servici care să le permită in acelasi timp să-si dezvolte propria afacere.
In alte cazuri anumite persoane nu pot aloca timp suficient coordonării afacerii din cauza unor probleme familiale. Vestea proastă este că o afacere presupune sacrificii iar unul dintre cele mai importante sacrificii este acela de a reduce timpul alocat familiei.
Nu este recomandat să vă apucati de afaceri dacă visul dvs. este să munciti 8 ore pe zi  sau chiar mai putin!

Găsirea angajatilor corespunzători
O afacere de succes este de neimaginat fără angajatii potriviti. Chiar dacă in ziua de azi există computere si echipamente care inlocuiesc in mare măsura omul, in afaceri nimic nu este posibil fără oameni. Pentru a-ti găsi oamenii potriviti trebuie să iti definesti foarte bine asteptările, să stii care sunt abilitatile si calificările pe care viitorii tăi angajati trebuie să le aibă. Desi pare simplu nu este deloc asa, iar uneori a-ti găsi angajatii potriviti e o adevărată artă.

Sunt doar cateva din aspectele la care trebui să vă gânditi pentru a reusi in afaceri. După ce veti porni veti descoperi si altele, dar ….. pe rând, căci dacă veti incerca să le descoperiti pe toate de la inceput s-ar putea să vă ia câtiva ani buni până să porniti afacerea.

 

Succes !