revenire la pagina anterioară
Care e cel mai bun moment sa incepi o afacere?

Care e cel mai bun moment sa incepi o afacere?

Multi dintre cei care se gândesc se demareze o afacere se întreabă dacă este momentul potrivit pentru a se lansa în afaceri si ce sanse de reusita au. Când te gândesti să pornesti un business care crezi că ti-ar putea aduce bani, prin cap îti trec nu doar gânduri pozitive ci si alte idei de genul: “sunt prea tânăr si lipsit de experientă ca să mă apuc de afaceri” sau, dacă esti mai în vârstă, “dacă mi-ar fi venit ideea asta de afaceri acum 20 de ani, când eram mai tânăr, as fi avut energia să o transform într-o afacere de succes”. Dacă nu esti stresat de vârsta pe care o ai si de eventuala lipsă de experientă îti trec prin cap gânduri legate de riscul financiar, de genul “nu voi reusi niciodată să strâng atâtia bani ca să demarez afacerea” sau “dacă imi pierd toti banii pe care i-am câstigat până acum in această afacere ?”
Adevarul este că demararea unei afaceri presupune asumarea unor riscuri, si în afaceri e vital să stii să risti. Trebuie să stii cât îti permiti să pierzi si să îti evaluezi corect sansele de reusita, iar atunci când apar pierderi să stii să le minimizezi. Multi cred că e simplu, dar în practică, când “esti prins” în toate problemele afacerii si toti banii tăi sunt investiti acolo nu e simplu să îti asumi toate riscurile si să iei deciziile corecte.

Ca să îti asumi riscurile si să mergi mai departe trebuie să fii motivat. Un om motivat să facă un lucru are sanse extrem de mari să reusească în ceea ce si-a propus să facă. Deci, pentru a reusi in afaceri e important sa fim motivati să ne apucam de afaceri.

Multi spun că momentul cel mai bun de a te apuca de afaceri este acela in care îti iese în cale o oportunitate de afaceri (aspect care dealtfel nu trebuie deloc neglijat), dar de fapt momentele optime din viata noastră pentru a ne apuca de afaceri sunt cele în care suntem motivati să o facem. Oricât de mare ar fi o oportunitate de afaceri care ne apare în cale, dacă nu suntem hotărâti să ne apucăm de afaceri, si pornim la drum cu motoarele pornite doar la 50%, mai mult ca sigur ca afacerea nu va avea succes.

In principiu oamenii se se urnesc, si întreprind anumite actiuni în două mari situatii: când vor să se îndeparteze de ceva ce le provoacă o puternică nemultumire sau suferintă si când vor să obtină ceva ce îsi doresc extrem de mult. Asa că, dacă ar fi să ne luam după ceea ce cred psihologii că e important, pentru a ne lansa “cu dreptul” in afaceri, ar trebui ca noi să trecem prin una din următoarele situatii:

  • nemultumire legată de situatia noastră financiară si pozitia socială
  • o dorinta puternică de a obtine ceva la ce visăm

Dacă în multe domenii nemultumirea este primul factor care îi îndeamna pe oameni la actiune, în afaceri e putin diferit, căci istoria a arătat că unii dintre cei mai de succes oameni de afaceri sunt cei care si-au dorit foarte mult să obtină ceva ce “au visat”. Cu alte cuvinte “dorinta este în fata nemultumirii”.

De aceea, din punct de vedere motivational, cele mai bune momente din viata noastră să ne apucăm de afaceri sunt:
1. Atunci când ne dorim sa obtinem ceva la ce visam, sau in care credem, mai mult decat orice altceva, cu următoarele variante:
-  doresti să fii independent, nu concepi să lucrezi pentru altcineva si crezi că ai abilitatile necesare pentru a reusi in afaceri;
-  ti-a venit o idee de afaceri deosebită, a cărei punere in practică ti-ar produce multă satisfactie;
-  visezi să câstigi foarte multi bani, mult mai multi decât i-ai putea câstiga ca si angajat, si simti ca nimic altceva nu contează.
2. Atunci când suntem nemultumiti de pozitia pe care o avem si de banii pe care ii câstigăm, ca de exemplu:
-  nu ai un job;
-  esti prost plătit si nu ai alte oportunitati de a îti creste veniturile;
-  ai multă experientă într-un anumit domeniu si consideri că superiorii tăi nu actionează asa cum ar trebui pentru a se obtine rezultate mai bune .

Pentru a vă da seama mai bine dacă e momentul oportun pentru dvs. de a va apuca de afaceri vom detalia fiecare din aceste variante.

Iti doresti sa fii independent
Este principalul motiv pentru care se apucă de afaceri în special cei tineri. Multi oameni nu concep să lucreze pentru altcineva si sunt dispusi să-si pornească propria afacere, chiar dacă businessul lor le va aduce mai putini bani decât un post de conducere dintr-o companie.
Este o motivatie extrem de puternică, care le dă multa energie antreprenorilor si puterea de a găsi solutii la probleme care par de nerezolvat. Totusi, pentru ca afacere pornită din acest motiv să aibă cu adevărat succes e bine ca această dorintă să fie completată si de existenta unor abilităti sau cunostinte manageriale.

Ai o idee de afaceri deosebita, legata de unul din hobby-urile tale, a carei punere in practica ti-ar produce multa satisfactie
Multe din exemplele de afaceri de succes sunt ale unor oameni care si-au transformat un hobby într-o afacere. Nimic nu e mai frumos decât să muncesti cu plăcere si fiecare minut petrecut în firmă să îti produca satisfactie. Pasiunea dă putere de muncă si conduce la solutii ingenioase si elegante, apreciate de clientii firmei, ceea se transpune în succesul afacerii. Cei care si-au pornit o afacere din plăcerea de a face un anumit lucru sunt si cei care au venit cu idei revolutionare, idei care ulterior au adus mari câstiguri.

Doresti sa câstigi foarte multi bani
Oare cine nu isi doreste să ajungă milionar? Deoarece un astfel de gând îi trece prin cap aproape fiecarui  om, teoretic toată lumea ar trebui să se transforme într-un întreprinzator de succes. Evident, în realitate nu este asa si asta fiindcă reusesc în afaceri doar cei care sunt dispusi să sacrifice ORICE pentru a ajunge milionari si pe lângă asta au si abliităti manageriale. Desi multi oameni depun eforturi deosebite pentru a câstiga mai bine totusi nu sunt dispusi la anumite compromisuri. Marea majoritate a oamenilor nu sunt dispusi să îsi sacrifice familia si viata personală pentru bani.

Ai ramas fără job
Chiar dacă nu ai visat vreodată să ajungi om de afaceri lipsa unui job te poate impinge spre afaceri, mai ales dupa ce ai trecut de 45 de ani. Peste tot în lume companiile preferă să angajeze tineri pe care îi pot plăti cu un salariu mai mic, asa că după ce treci de o anumită vârstă, chiar dacă ai multe experientă si esti bun in ceea ce faci poti ajunge somer. Intr-o astfel de situatie singura solutie care îti ramâne este să incerci să valorifici experienta acumultată si să o folosesti pentru dezvoltarea propriei afaceri. Dacă ai lucrat în constructii poti să îti deschizi o mică firmă de amenajări interioare, dacă ai lucrat în domeniul prelucrării metalelor poate îti deschizi o firmă care face garduri din fier forjat, dacă ai lucrat în industria alimentara îti deschizi o mică carmangerie sau o mică patiserie iar dacă ai lucrat în contabilitate pornesti o firmă de consultantă fiscală si servicii contabile. Dacă domeniul în care te-ai specializat nu este de ajutor in demararea unei mici afaceri atunci cauti o idee de afaceri, înveti, si te apuci de afacerea respectivă.
De cele mai multe ori cei ajunsi în astfel de situatii se multumesc cu mici afaceri, dar au existat si cazuri in care micile afaceri au devenit in câtiva ani mari afaceri. Din păcate rata de esec în cazul unor afaceri pornite din acest motiv este ridicată, deoarece stresul lipsei unui loc de muncă îsi pune amprenta asupra modului de a gândi, si uneori conduce la luarea unor deizii gresite.

Ai un salariu mic si putine sanse de a fi mai bine platit
In varianta in care ai un salariu mic si o pozitie socială mediocră mai mult ca sigur că îti trece prin cap să pornesti o afacere. Te afli oarecum intr-o pozitie similară cu cei care si-au pierdut locul de munca si nemultumirea este mare. Totusi un număr mult mai mic de oameni aflati in această situatie se lansează în afaceri. Faptul că ai un loc de muncă, chiar si prost platit, te face să stai mult pe gânduri înainte de a te lansa in afaceri. Ceea ce te poate ajuta să treci peste acest obstacol este o idee de afaceri bună. Dacă ai rabdare să analizezi cu multă seriozitate mai multe oportunităti de afaceri si găsesti una care ti se potriveste vei găsi puterea să renunti la locul tău de muncă prost plătit, dar sigur.

Ai experientă vastă în domeniul in care lucrezi si crezi ca ai putea face lucrurile mult mai bine
Este una din situatiile frecvent intâlnite, mai ales în tările dezvoltate. Oameni care au lucrat foarte mult într-un anumit domeniu si care consideră că superiorii lor nu actionează asa cum ar trebui pentru a se obtine rezultate mai bune isi deschid propria afacere. Marea majoritate a afacerilor pornite de oameni aflati in astfel de situatii sunt afaceri de succes, deoarece atunci când ai lucrat multi ani intr-un domeniu stii foarte bine ce trebuie să faci, si în plus ai acumulat si un capital pe care îl poti folosi pentru dezvoltarea afacerii sansele de reusita cresc.
Pe continentul american cca. o treime dintre cei care isi deschid propria afacere o fac ca urmare a întelegerii profunde a activitătii lor anterioare si a credintei că experienta de muncă acumulată poate coduce la devoltarea unei afaceri de succes.

ATENTIE: oricare din situatiile expuse mai sus poate constitui o motivatie puternică pentru a porni o afacere, dar desi motivatia este foarte importantă pentru a reusi nu este si suficientă. Oportunitătile oferite de piată sunt la fel de importante ca motivatia pe care o ai de a reusi în afaceri. Nu este suficient să vrei sau să fii silit să o faci, ci trebuie să existe si conditiile prielnice.

Pentru a îti creste sansele de reusită e bine să parcurgi si următorii pasi:
- analiza atenta a ideii de afaceri si a oportunitatii demarării afaceri în acel moment;
- analiza pietei muncii si a posibilitatilor de a găsi echipa cu care “să pui afacerea pe roate”;
- participarea la cursuri dedicate intreprinzătorilor (în cazul în care nu ai mai lucrat ca manager într-o companie);
- elaborarea unui Plan de Afaceri.

Dacă esti puternic motivat, ai cunostintele necesare si ti-ai “facut temele” ai mari sanse de a reusi în afaceri. Trebui însă să retii ca în anumite momente ale vietii vei fi mai motivat să te apuci de afaceri decât in altele. Asa că alege cu grijă momentul !

 

Succes