revenire la pagina anterioară
Fonduri europene nerambursabile pentru întreprinderile de economie sociala

Fonduri europene nerambursabile pentru întreprinderile de economie sociala

[26/07/2016]

Întreprinderile de economie sociala vor putea primi un sprijin financiar situat între 50.000 si 100.000 euro, din fonduri europene.

În Romania, mai ales ca urmare a finantarilor acordate prin POSDRU, în ultimii 3 ani au aparut numeroase întreprinderi de economie sociala. Spre deosebire de companiile clasice, care au ca principal scop obtinerea de profit, întreprinderile sociale urmaresc alte valori, ca de exemplu:
• suprematia participarii actorilor sociali, a persoanei si a obiectivelor sociale asupra capitalului;
• comuniunea intre interesele membrilor utilizatori si interesul general;
• controlul democratic exercitat de membri organizatiei/ intreprinderii;
• alocarea celei mai mari parti a excedentului pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila si de furnizare de servicii membrilor in conformitate cu interesul general.

Cand urmaresti astfel de obiective nu este usor sa supravietuiesti si mai ales sa te dezvolti. Întreprinderile din sectorul economiei sociale întâmpina chiar mai multe probleme decât întreprinderile traditionale în a gasi finantare, publica sau private, si de aceea Ministerul Fondurilor Europene a pregatit o linie de finantare intitulata „Solidar”, cu o alocare de 20 milioane de euro din Programul Operational Capital Uman (POCU).

Apelul de proiecte „Solidar”  face parte din Axa prioritara 4 - Incluziunea sociala si combaterea saraciei, Prioritatea de investitii 9v - Promovarea antreprenoriatului social si a integrarii vocationale în întreprinderile sociale si economia sociala si solidara pentru a facilita accesul la ocuparea fortei de munca.
Schema vizeaza sprijin pentru 200 de întreprinderi de economie sociala, care au nevoie de formare, consiliere, dezvoltarea capacitatii, adaptarea locurilor de munca pentru persoane cu dizabilitati, transfer de know-how, parteneriate s.a.m.d.

Deocamdata Ministerul Fondurilor Europene a lansat spre consultare publica ghidul pentru finantarea întreprinderilor sociale „Solidar”.
MFE asteapta de la potentialii beneficiari recomandarile pe marginea ghidului „Solidar”, pâna la data de 10 august 2016, iar depunerea de proiecte este programata pentru perioada 1 septembrie – 30 septembrie 2016.

Întreprinderile de economie sociala vor primi finantare pentru:
• Formare (profesionala si/sau în domeniul social) si dezvoltarea abilitatilor persoanelor implicate în întreprindere, consiliere, consultanta; dezvoltarea capacitatii întreprinderii de furnizare de bunuri si servicii;
• Promovare - promovarea marcii sociale, a formei de actiune specifice a întreprinderii de economie sociala respective;
• Accesibilizarea locurilor de munca în vederea desfasurarii activitatii în cadrul întreprinderilor sociale de insertie;
• Transferul de know-how cu alte comunitati si cu actori relevanti la nivel de tara sau din alte State Membre;
• Activitati de dezvoltare a parteneriatelor cu actori relevanti, retele de sprijin si de cooperare.

Acest program va fi o adevarata “gura de oxigen” pentru multe întreprinderi de economie sociala.

 Inscris la categoria: Stiri financiare