revenire la pagina anterioară
In luna august se lanseaza oficial programele de finantare ”SRL-D” si “START”

In luna august se lanseaza oficial programele de finantare ”SRL-D” si “START”

[09/08/2016]

Pe data de 16 august 2016 se lanseaza 2 programe guvernamentale care îsi propun sa sprijine persoanele cu spirit antreprenorial interesate de pornirea si dezvoltarea unei afaceri.

 

Pe site-ul Directiei Politici Antreprenoriale si Implementare Programe pentru IMM au aparut anunturile referitoare la lansarea:
- Programului pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale în rândul tinerilor si facilitarea accesului la finantare (START) si a
- Programului pentru stimularea înfiintarii si dezvoltarii microîntreprinderilor de catre întreprinzatorii debutanti în afaceri (SRL-D)

Astfel, începând cu data de 16 august 2016 ora 10.00 vor fi active pe site-ul www.aippimm.ro aplicatiile de înscriere în cadrul celor doua programe. Aplicatiile vor  fi active timp de 15 zile,   pâna în data de 30 august 2016, ora 20.00.

 

Programul SRL-D
Este probabil programul cel mai cunoscut si cel mai asteptat de catre cei care se gândesc la un Start-Up. Prin Programul SRL-D se acorda un sprijin financiar de 10.000 euro pentru microîntreprinderile nou-înfiintate, conduse de întreprinzatorii debutanti în afaceri, care desfasoara pentru prima data activitate economica prin intermediul unei societati cu raspundere limitata debutanta (SRL-D).
Beneficiarii eligibili pot primi o finantare nerambursabila (AFN) care sa acopere maximum 50% din investitiile prevazute în Planul de Afaceri, dar nu mai mult de 45.245 lei pentru fiecare beneficiar. Contributia proprie, de minim 50%, poate fi acoperita si printr-un credit bancar.
Banii primiti pot fi folositi pentru achizitionarea de constructii si terenuri aferente, realizarea unor constructii necesare dezvoltarii afacerii, achizitionarea de masini si echipamente, achizitia de autoutilitare precum si pentru achizitionarea de active necorporale (brevete, marci, soft, site web, etc.). O parte din bani vor putea fi folositi si pentru acoperirea unor costuri operationale (salarii, materii prime, servicii, costuri administrative, etc.).
În Planul de Afaceri trebuie justificata fiecare cheltuiala în vederea demonstrarii necesitatii acesteia, si extrem de important este ca aceste cheltuieli sa fie necesare desfasurarii activitatilor codului CAEN autorizat pentru care se solicita finantare.

 

Programul START
Obiectivul principal al acestui program îl constituie stimularea înfiintarii de noi întreprinderi mici si mijlocii, îmbunatatirea performantelor economice ale celor existente si cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale întreprinzatorilor.
Pot beneficia de prevederile Programului START societatile (microîntreprinderi, întreprinderi mici si mijlocii) care îndeplinesc cumulativ, la data completarii Planului de Afaceri online urmatoarele criterii de eligibilitate:
- sunt organizate în baza Legii 31/1990 (societatile de tip SRL-D nu sunt eligibile !),
- au capital social integral privat si au cel mult 2 ani de la înregistrare la Registrul Comertului la data deschiderii aplicatiei electronice de înscriere a planului de afaceri,
- codul CAEN pentru care solicita finantare este eligibil în cadrul Programului si autorizat a fi desfasurat la momentul decontului (Productie, programare IT;  Cercetare-dezvoltare, învatamânt, sanatate; Turism si facilitati de cazare, activitati profesionale si de servicii; Constructii, Comert).

Beneficiarii eligibili pot primi o finantare nerambursabila (AFN) care sa acopere maximum 90% din investitiile prevazute în Planul de Afaceri, dar nu mai mult de 120.000 lei (aprox. 26.500 euro) pentru fiecare beneficiar.
Finantarea poate fi utilizata pentru pentru achizitionarea de echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru-inclusiv software-ul aferent, aparate si instalatii de masura, cititoare pentru cod de bare, cântare electronice, mobilier, autoutilitare din categoria N1-N2-N3, achiztitie active necorporale (brevete de inventie, marci de produse si servicii, software pentru comertul on-line, software-uri necesare desfasurarii activitatii si pentru achizitionarea de spatii de lucru.
Înafara de achizitionarea de active corporale si necoroprale, firmele care vor obtine finantarea vor putea utiliza o parte din bani si pentru participarea la cursuri de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale precum si pentru plata serviciilor firmei de consultant care se va ocupa de întocmirea documentatiei în vederea obtinerii finantarii în cadrul prezentului program si implementarea proiectului.

 

În cazul ambelor programe se vor încheia conventii de colaborare între Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri si organizatii ori institutii de drept privat (institutii de credit) în baza careia se va trece la derularea programelor.

Noutatea pentru acest an este perioada pe care antreprenorii o au la dispozitie pentru a face investitia 60 de zile, fata de 30 de zile cât era reglementat anul trecut. Totodata, implementând cu institutii de credit, platile se pot face si în prima parte a anului 2017 (nu mai târziu de 31 Martie 2017) pentru angajamentele semnate în anul 2016. Perioada este semnificativ mai mare decât în alti ani si prevede chiar si posibilitatea unei prelungiri în situatii deosebite.

 

În vederea înscrierii în cadrul Programului, cei interesati vor completa si transmite on-line planul de afaceri începând cu ora 10.00 a primei zile de înscriere (marti, 16 august 2016), pâna la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere: marti, 30 august 2016 (timp de 15 zile calendaristice) pentru ambele programe.
Admiterea în Program se va face în ordinea punctajului obtinut la evaluarea planurilor de afaceri on-line. La punctaje egale se aplica criteriile de departajare prevazute în procedurile programelor.

Prin implementarea Programelor, se estimeaza acordarea de ajutor de minimis unui numar de minim 141 de beneficiari prin programul START, respectiv minim 501 beneficiari prin programul SRL-D.

 

Documentatia programelor se poate consulta si descarca la adresa: http://www.aippimm.ro/categorie/programe/programe-nationale-2016/ , alegând programul dorit.

 

Articole similare:
Finantari nerambursabile în 2018 pentru startup-uri din domeniul medical - 14/May/2018
S-a publicat lista intermediara a aplicantilor admisi la finantare prin Programul de Comert si Servicii - 25/Oct/2017
Lansare Program “Comert si Servicii” 2017 - 08/Aug/2017
ANUNT LANSARE START-UP NATION - 15 iunie 2017 - 07/Jun/2017
Noi modificari ale programului Start-Up Nation România - 20/May/2017
Absortia fondurilor europene - diferenta dintre declaratiile politicienilor si realitate - 03/Mar/2017
Statul va oferi granturi de pana la 200.000 lei pentru pornirea unei afaceri - 28/Jan/2017
Anul 2017 va aduce pentru companii fonduri nerambursabile pentru instruirea angajatilor - 09/Jan/2017
S-a lansat Programul “Diaspora Start-up”, dedicat romanilor plecati in strainatate - 12/Oct/2016
40.000 euro pentru finantarea initiativelor antreprenoriale - 07/Sep/2016
Se lanseaza programul de finantare dedicat activitătilor de comercializare a produselor si serviciilor de piată - 08/Jul/2016
Dezastrul fondurilor europene - scrisoare deschisa a Ministrului Fondurilor Europene catre DL. VICTOR PONTA - 23/Jun/2016
Se lanseaza schema de ajutoare de stat pentru companiile care creaza locuri de munca - 29/Apr/2016
In 28 martie MFE va lansa public modulul “Depunere Cerere de finantare” al aplicatiei MySMIS - 23/Mar/2016
Contributia proprie a beneficiarului va deveni probabil un criteriu semnificativ de departajare a cererilor de finantare - 14/Mar/2016
A aparut noul ghid privind finantarea nerambursabila a microintreprinderilor cu sume de pana la 200.000 Euro - 25/Feb/2016

Cuvinte cheie: finantare, SRL, D, START, prorgame, IMM, nerambursabil, finantare, fonduri

Inscris la categoria: Stiri financiare