revenire la pagina anterioară
Poti incepe o afacere prin Start-Up Nation fara sa ai bani?

Poti incepe o afacere prin Start-Up Nation fara sa ai bani?

Pâna acum în presa au aparut numeroase articole în care se afirma ca programul Start-Up Nation va finanta 100% cheltuielile legate de demararea unei afaceri, în limita a 200.000 RON (aprox. 44.000 EURO).
Normele de aplicare pentru programul Start-Up Nation Romania, publicate pe 5 mai, mentioneaza explicit cheltuielile eligibile pentru proiectele ce vor fi finantate, si se pare ca
în cele mai multe cazuri prin program se vor finanta aproape toate cheltuielile legate de demararea afacerii. Daca în varianta initiala a normelor de aplicare se spunea ca se va accepta doar achizitionarea de mijloace fixe, în varianta finala se precizeaza ca este eligibila si achizitionarea obiectelor de inventar, si ca atare cei care vor sa demareze o afacere îsi vor putea acoperi aproape toate cheltuielile legate de pornirea afacerii. Astfel “Start-Up Nation România” devine unul dintre cele mai bune programe de sprijinire a start-upurilor din ultimii 10 ani.
Desi este un program bun,
în care aproape orice este permis, totusi cei care vor sa demareze o afacere vor avea nevoie de bani pentru a se putea lansa în afaceri.

In primul rând noii antreprenori vor avea nevoie de bani pentru a acoperi cheltuielile operationale ale firmei pâna când aceasta va începe “sa produca” suficienti bani pentru a acoperi cheltuielile, iar în al doilea rând de banii necesari sa sustina investitiile efectuate pâna când statul le va returna sumele investite.

Bani pentru acoperirea cheltuielior de functionare pâna la semnarea contractului de finantare
Pentru a putea solicita finantarea trebuie sa aveti o firma înfiintata dupa data de 30 ianuarie 2017. Asta aduce o serie de cheltuieli, cum ar fi capitalul social, taxele de înfiintare, stampilele, chiria pentru sediul societatii si plata contabilului pâna la aprobarea proiectului, cheltuieli care cu greu pot fi scazute sub 1.000 lei.
Tot p
âna la semnarea contractului va trebui sa platiti firma de consultanta care elaboreaza Planul de Afaceri, cheltuielile de scriere fiind în general cuprinse între 4.000 lei si 8.000 lei. Cheltuielile cu scrierea proiectului pot fi decontate ulterior, dar în prima faza acesti bani trebuie platiti. Daca luam o medie de 6.000 lei a cheltuielilor de consultanta, la care mai adaugam 1.000 lei pentru constituirea firmei si alte mici cheltuieli, se ajunge la minimum 7.000 lei.

 

Bani pentru realizarea investitiilor si acoperirea cheltuielilor cu salariile si chiriile pâna la primirea primei transe de finantare
Potrivit normelor finantarea start-upurilor se va face în maximum 3 transe. Dupa o logica simplista, pâna la primirea primei transe de finantare intreprinzatorul va trebui sa acopere cca. 33% din investitie, ceea ce la un proiect de valoare maxima ar putea însemna 66.600 lei (cca. 14.600 EURO).
Este adevarat ca
în varianta finala a normelor a fost prevazut mecanismul cererilor de plata care ar putea conduce la reducerea semnificativa a avansurilor necesare pentru efectuarea investitiilor, dar din pacate cererile de plata nu se vor aplica pentru salarii si pentru chirii. In plus multi furnizori de echipamente nu accepta livrarea echipamentelor înainte de efectuarea platii în contul lor. Asa ca, probabil ar trebui sa va gânditi la cel putin 22.000 lei pe care sa îi aveti la dispozitie pentru a putea face investitiile aprobate pentru prima etapa a proiectului.

 

Bani pentru acoperirea cheltuielilor operationale ce nu sunt finantate prin program
In ziua de azi fara reclama un start-up are putine sanse de reusita, iar în unele cazuri cheltuielile de promovare pot ajunge cu usurinta în primele luni la sume ce depasesc 10.000 lei. Apoi va trebui sa platiti serviciile de contabilitate, energia, comunicatiile, diferite taxe, asigurari, transportul si multe altele. Acest gen de cheltuieli pot varia mult de la o afacere la alta, dar recomandarea noastra este sa prevedeti un buget de minimum 10.000 lei pentru primele 4 luni.

Daca adunam toate aceste cheltuieli ajungem la concluzia ca pentru demararea proiectului aveti nevoie, în cazul fericit, de doar 49.000 lei.
Daca afacerea a fost bine g
ândita probabil ca din luna a 5 sau a 6-a de implementare a proiectului efortul financiar va fi mai mic.

Evident, suma mentionata mai sus, este o estimare pentru un caz ipotetic, si sunt sanse mari sa aveti nevoie de mai multi bani. Firmele platitoare de TVA vor avea sigur nevoie de un capital propriu initial mai mare, deoarece acestor firme nu li se deconteaza TVA-ul aferent investitiilor efectuate.

 

Normele publicate mentioneaza si o institutie de credit partenera. Aceasta ar trebui sa va asigure, contra unui comision, sumele necesare demararii proiectului. Vestea proasta este ca aproape nicio banca nu finanteaza o afacere pâna când nu vede ca aceasta este profitabila, iar acest lucru va fi extrem de greu de demonstrat în primele luni de activitate.

De aceea probabil ca cel mai bun lucru este sa va gânditi la “pusculita” proprie sau la ajutorul rudelor.

 

 

Succes !

 

 

Firmele din regiunea de Nord-Vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj) interesate sa obtina finantare prin programul Start-Up Nation Romania pot solicita consultanta privind strategia de implementare a proiectului de finantare completand acest FORMULAR

 

by New Novotek

.