revenire la pagina anterioară
S-a lansat Programul “Diaspora Start-up”, dedicat romanilor plecati in strainatate

S-a lansat Programul “Diaspora Start-up”, dedicat romanilor plecati in strainatate

[12/10/2016]

Potrivit unui comunicat de presa aparut pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, pe 12 Octombrie 2016 s-a lansat Programul “Diaspora Start-up”, prin care românii plecati în strainatate vor putea primi 40.000 de euro nerambursabili pentru a deschide o afacere în tara.
Programul a fost lansat de Ministerul Fondurilor Europene, împreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Românii de Pretutindeni, si are o alocare de 30 milioane euro din Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020.
Schema de antreprenoriat îsi propune sa creeze oportunitati de reîntoarcere în România pentru cetatenii stabiliti în strainatate si sa valorifice abilitatile dobândite de acestia (antreprenoriale si/sau profesionale), prin deschiderea unei afaceri în tara. 

 

În prima etapa, cei interesati sa devina administratori ai schemelor de sprijinire a antreprenoriatului trebuie sa conceapa proiecte în valoare de maximum 5.000.000 euro prin care sa pregateasca viitorii antreprenori si sa le acorde subventii pentru lansarea afacerilor în tara. Proiectele pot fi depuse începand cu data de 12 octombrie 2016 si pâna la data de 29.11.2016, ora 16:00. 

 

În cea de-a doua etapa, cetatenii români eligibili, care doresc sa îsi înfiinteze o companie, pot accesa fonduri în valoare maxima de 40.000 de euro si pot urma programe de formare antreprenoriala de tip e-learning, prin intermediul administratorilor de schema de antreprenoriat. 

Ajutorul de minimis se va acorda în doua transe, dupa cum urmeaza:
a. O transa initiala de maximum 75% din valoarea ajutorului de minimis, asa cum a fost acesta aprobat pe baza planului de afaceri si prevazut în contractul de subventie încheiat.
b. O transa finala reprezentând diferenta pâna la valoarea totala a ajutorului de minimis, dupa ce beneficiarul ajutorului de minimis face dovada ca a realizat din activitatea curenta, în termenul de 12 luni aferent etapei a II-a, venituri reprezentând minimum 30% din valoarea transei initiale. În cazul în care acest termen nu este respectat, transa finala nu se mai acorda. 

Fiecare beneficiar al ajutorului de minimis va trebui sa angajeze, la cel târziu 6 luni de la semnarea contractului de ajutor de minimis, cel putin 2 persoane.
Dupa înfiintare, întreprinderile nou create trebuie sa-si continue activitatea pentru o perioada de minimum 18 luni. 

Sunt eligibili cetatenii români cu vârsta minima de 18 ani, care fac dovada rezidentei sau a domiciliului în strainatate de minim 12 luni si doresc sa înfiinteze o afacere în România.
Persoanele fizice nu pot avea calitatea de asociat, administrator, reprezentant legal sau angajat în cadrul a mai mult de o întreprindere înfiintata în cadrul acestui program.
În cazul în care întreprinderea se înfiinteaza ca societate reglementata de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si are mai mult de un asociat, persoana al carei plan de afaceri a fost selectat în vederea finantarii va trebui sa aiba calitatea de asociat majoritar. 

 

Prin aceasta schema se vor finanta doar întreprinderi cu profil non-agricol în zone urbane. Apelul va fi dedicat tuturor regiunilor de dezvoltare din România, cu exceptia regiunii Bucuresti - Ilfov.

 

Articole similare:
S-a publicat lista intermediara a aplicantilor admisi la finantare prin Programul de Comert si Servicii - 25/Oct/2017
Lansare Program “Comert si Servicii” 2017 - 08/Aug/2017
Noi modificari ale programului Start-Up Nation România - 20/May/2017
Absortia fondurilor europene - diferenta dintre declaratiile politicienilor si realitate - 03/Mar/2017
Statul va oferi granturi de pana la 200.000 lei pentru pornirea unei afaceri - 28/Jan/2017
Anul 2017 va aduce pentru companii fonduri nerambursabile pentru instruirea angajatilor - 09/Jan/2017
40.000 euro pentru finantarea initiativelor antreprenoriale - 07/Sep/2016
In luna august se lanseaza oficial programele de finantare ”SRL-D” si “START” - 09/Aug/2016
Dezastrul fondurilor europene - scrisoare deschisa a Ministrului Fondurilor Europene catre DL. VICTOR PONTA - 23/Jun/2016
In 28 martie MFE va lansa public modulul “Depunere Cerere de finantare” al aplicatiei MySMIS - 23/Mar/2016
Contributia proprie a beneficiarului va deveni probabil un criteriu semnificativ de departajare a cererilor de finantare - 14/Mar/2016
A aparut noul ghid privind finantarea nerambursabila a microintreprinderilor cu sume de pana la 200.000 Euro - 25/Feb/2016

Cuvinte cheie: program, diaspora, strat, up, fonduri, europene

Inscris la categoria: Ultimele noutăți