revenire la pagina anterioară
Salarii mici sau salarii mari pentru angajatii unui start-up ?

Salarii mici sau salarii mari pentru angajatii unui start-up ?

De cele mai multe ori la pornirea unei afaceri una dintre cele mai mari probleme o reprezinta lipsa banilor. Banii care îi strângi pentru a te lansa în afaceri trebuie sa îi investesti de la început în amenajarea  spatiilor, cumpararea de echipamente si mobilier, achizitia de materii prime / marfuri si în reclama. Daca nu ai un spatiu adecvat, echipamentele necesare si materii prime nu poti lucra, iar daca nu investesti în reclama nu ai clienti. De aceea antreprenorii aflati la început de drum nu se gândesc prea mult la salariile viitorilor angajati. Multi îsi spun ca salariile le vor plati din încasari, dar uita ca în primele 2-3 luni de la demararea afacerilor veniturile sunt mult prea mici pentru a permite plata salariilor, iar asta se întâmpla la 90% din start-upuri. La început te bucuri daca reusesti ca din vânzari sa-ti platesti furnizorii si utilitatile.
Asa ca, daca te gândesti sa pornesti o afacere ar fi bine ca în calculul sumei necesare demararii afacerii sa ai in vedere si salariile angajatilor, macar pentru 2-3 luni. Când ajungi în acest punct trebuie însa sa iei o decizie strategica, si anume sa te decizi in ceea ce priveste politica de salarizare. Te orientezi catre politica salariului minim pe economie, care din 2017 este de 1450 lei, mergi pe varianta salariului mediu brut, de 2.681 de lei sau oferi salarii mai mari ?
Cu exceptia sectorului IT, tendinta celor mai multi este de a se orienta spre varianta salariului minim pe economie, eventual cu un spor de 10-15%, iar acest mod de a gândi pare normal la prima vedere, caci acordarea unor salarii medii brute de 1600 lei pentru 5 angajati (din care unul e proprietarul afacerii) înseamna pentru companie un cost lunar de 9.820 lei, cost ce include si contributiile angajatorului, iar în 2 luni se ajunge la un cost total de19.640 lei, ceea ce înseamna aproximativ 4.350 Euro. Daca se alege varianta salariului mediu costul total cu plata salariilor a 5 angajati pe 2 luni va fi de 32.910 lei, ceea ce înseamna cca. 7.310 euro.
Între cele 2 variante este o diferenta de 2.960 Euro, care probabil ar putea fi investiti cu folos în echipamente sau în promovarea afacerii.

Deci, mergem pe varianta salariului minim pe economie sau optam pentru niste salarii mai mari ?

Parerea noastra este ca ar trebui sa luati în calcul varianta salariului mediu si nu cea a salariului minim. De cele mai multe ori pentru un start-up niste angajati buni sunt mai importanti decât niste echipamente ultra-sofisticate sau o campanie ampla de promovare.

În sprijinul acestei afirmatii va oferim urmatoarele argumente:

• Când pornesti o afacere “cu stangul”sunt putine sanse sa te mai redresezi.
La un start-up prima impresie lasata clientilor este vitala, iar prima impresie este data în general de angajatii cu care clientii, sau potentialii client interactioneaza. Este important ca primii tai clienti sa revina, si mai mult decât atât, sa te recomande si altora. Ceea ce în mod sigur nu îti poti permite este ca primii clienti sa raspândeasca impresii nefavorabile despre activitatea ta. Daca esti de 5 ani pe piata, ai peste 500 de clienti, si ceva ce merge prost în firma te face sa pierzi 100 de clienti nu vei da faliment in 1-2 luni, dar daca esti la început de drum si primii tai 20 de clienti le recomanda si altora sa te evite, ai toate sansele ca în 3 luni sa fii nevoit sa îti inchizi afacerea.
În cazul activitatilor de productie, chiar daca interactiunea cu clientul nu este la fel de importanta, startul “cu stangul” duce si mai rapid la faliment, caci produsele realizate fie nu vor fi cumparate de clienti, fie vor fi returnate în perioada de garantie.

• In 2016 cea mai mare problema de care s-au izbit antreprenorii români a fost cea a crizei de fortei de munca
Daca te iei dupa statistici afli ca rata somajului în tara este de peste 5%, ceea ce te face sa crezi ca exista destui oameni care au nevoie de un loc de munca. Daca în schimb citesti articolele aparute în presa economica în ultimul an, vei afla ca marea majoritate a firmelor din România nu mai reusesc sa atraga oameni calificati. Ce buni, dispusi sa munceasca mult, sunt acum în vestul europei, iar pe cei ramasi în tara se bat sute de companii. Daca te gândesti ca în trimestrul IV al anului 2016 companii ca Lidl si Kaufland au ridicat SALARIUL MINIM (brut) la 2000 lei îti dai seama imediat ca daca nu oferi cel putin atât vei putea lucra doar cu cei pe care alte companii nu îi doresc, sau  mai grav, NU VEI AVEA ANGAJATI !
Bineînteles ca exista si exceptii, caci în zonele rurale si în multe orase mici nu exista prea multe contra-oferte de munca, si teoretic ai putea sa îti gasesti angajati, dar nu trebuie uitat faptul ca tinerii din multe sate românesti prefera “calea vestului” în schimbul unor slujbe prost platite în tara.

• Fluctuatia de personal este un mare inamic pentru start-upuri
La finalul anului 2016 specialistii în resurse umane atrageau atentia asupra unui fenomen îngrijorator: a crescut numarul de demisii. Daca acum 10 ani românii tineau la locul de munca, mai nou, doar pentru câtiva lei în plus, angajatii demisioneaza si se muta la o alta companie.
Daca ai 100 de angajati si într-o luna pleaca 10 dintre ei nu este deloc simplu dar supravietuiesti, dar daca ai 4-5 angajati, si fiecare este “ïncarcat” la maximum, plecarea unui om ar putea sa devina o problema majora. Asta fiindca îti va lua probabil 2-3 saptamâni pâna gasesti altul si cel putin 1 saptamâna sa îl instruiesti. Daca ai o afacere mica în care se lucreaza în 2 schimburi (ex: magazin alimentar, butique, outlet, bar, fast-food, covrigarie, spalatorie auto) esti nevoit sa-ti reduci timp de 3 saptamâni activitatea la un singur schimb, ceea ce pentru un startup înseamna faliment.

Concluzia: în 2017, daca doresti sa pornesti o afacere de succes, pe lista problemelor la care trebuie sa te gândesti bine înainte de a demara o afacere trebuie sa incluzi si politica salariala!