revenire la pagina anterioară
Se lanseaza schema de ajutoare de stat pentru companiile care creaza locuri de munca

Se lanseaza schema de ajutoare de stat pentru companiile care creaza locuri de munca

[29/04/2016]

In perioada 30.05 - 10.06.2016 firmele care realizeaza investitii prin care se creaza locuri de munca vor putea solicita de la Ministerul Finantelor Publice finantari nerambursabile pentru dezvoltarea afacerii. Companiile vor putea depune Cereri de acord pentru finantare în baza H.G. nr.332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca.

Ajutorul de stat se acorda întreprinderilor sub forma de sume nerambursabile, în raport de cheltuielile eligibile, în limita intensitatii maxim admisibile si a nivelului maxim al ajutorului de stat, care este de:

  • Maxim 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 37, 5 mil. Euro pentru companiile care fac investitii în regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest si Centru;
  • Maxim 35% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 26, 25 mil. Euro pentru companiile care fac investitii în regiunile Vest si Ilfov;
  • Maxim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 7, 5 mil. Euro pentru companiile care fac investitii în Bucuresti.

Prin acest program se finanteaza costurile cu salariile personalului care este angajat pentru a deservi capacitatile de productie nou create. Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile salariale înregistrate pe o perioada de 2 ani consecutivi, ca urmare a crearii de locuri de munca.
Pentru ca o companie sa primesca ajutorul de stat trebuie ca:
a) locurile de munca sunt create direct de un proiect de investitii;
b) locurile de munca sunt create dupa data primirii acordului pentru finantare, dar nu mai târziu de 3 ani de la data finalizarii investitiei.

Atentie: Costul salarial eligibil reprezinta costul salarial cuprinzând salariul brut pâna la limita salariului mediu brut pe economie.
Prima plata a ajutorului de stat este conditionata de crearea a minimum 10 noi locuri de munca pentru aceeasi locatie a realizarii investitiei, dintre acestea minimum 3 locuri de munca urmand a fi pentru lucratori defavorizati.

Întreprinderea are obligatia de a mentine fiecare loc de munca nou-creat pentru o perioada de cel putin 5 ani de la data la care a fost ocupat prima data, respectiv 3 ani în cazul IMM-urilor.

Pot solicita ajutor de stat în baza acestei scheme întreprinderi nou-înfiintate sau întreprinderi în activitate, IMM-uri sau întreprinderi mari.
Sunt eligibile investitiile care realizeaza locuri de munca în toate sectoarele de activitate, cu exceptia celor prevazute la art. 13 din H.G. nr. 332/2014 si a celor mentionate în “Lista sectoarelor de activitate pentru care nu se acorda ajutoare de stat”.
Se poate solicita finantare pentru o singura activitate economica, respectiv un singur cod CAEN. Activitatea pentru care se solicita finantare poate fi principala sau secundara.
Planul de investitii trebuie sa cuprinda lista activelor corporale si necorporale amortizabile, excluzând terenurile, si fundamentarea necesitatii achizitionarii acestora în corelare cu locurile de munca nou-create.
Constructiile în cadul carora se realizeaza investitia initiala trebuie sa fie libere de sarcini.

Înregistrarea cererilor la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice se realizeaza exclusiv în perioada 30.05 - 10.06.2015.
Detalii suplimentare privind metodologia de acordare a acestor finantari puteti gasi pe site-ul Ministerul Finantelor Publice, în sectiunea “Ajutor de stat”.

Articole similare:
Finantari nerambursabile în 2018 pentru startup-uri din domeniul medical - 14/May/2018
S-a publicat lista intermediara a aplicantilor admisi la finantare prin Programul de Comert si Servicii - 25/Oct/2017
Lansare Program “Comert si Servicii” 2017 - 08/Aug/2017
Noi modificari ale programului Start-Up Nation România - 20/May/2017
Statul va oferi granturi de pana la 200.000 lei pentru pornirea unei afaceri - 28/Jan/2017
In luna august se lanseaza oficial programele de finantare ”SRL-D” si “START” - 09/Aug/2016
Se lanseaza programul de finantare dedicat activitătilor de comercializare a produselor si serviciilor de piată - 08/Jul/2016
Criza fortei de munca: de ce nu vor romanii sa se angajeze? - 25/May/2016
Contributia proprie a beneficiarului va deveni probabil un criteriu semnificativ de departajare a cererilor de finantare - 14/Mar/2016
A aparut noul ghid privind finantarea nerambursabila a microintreprinderilor cu sume de pana la 200.000 Euro - 25/Feb/2016
Anul 2016: probabil un an bun pentru afacerile din Romania - 14/Jan/2016

Cuvinte cheie: finantare, nerambursabila, locuri, de, munca, investitii, ajutoare, de, stat, 2016

Inscris la categoria: Stiri financiare