revenire la pagina anterioară
Start-Up Nation: “balbaielile” Ministerului pentru Mediul de Afaceri privind numarul de afaceri ce vor fi finantate in 2017

Start-Up Nation: “balbaielile” Ministerului pentru Mediul de Afaceri privind numarul de afaceri ce vor fi finantate in 2017

[21/11/2017]

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a anuntat pe 15 noiembrie că a fost finalizată contractarea si semnarea tuturor AFN-urilor (Ajutoare Financiare Nerambursabile) pe Start-up Nation.

Conform normelor de implementare a programului contractarea ajutoarelor financiare nerambursabile acordate prin pe Start-up Nation în 2017 trebuia finalizata pe data de 2017, dar datorită numărului mare de proiecte depuse acest termen a fost amânat pentru 15 octombrie, iar după aceea pe 15 noiembrie.

Pe 15 noiembrie dl. Ministru declara "Astăzi este o zi extrem de importantă, am finalizat contractarea si semnarea tuturor AFN-urilor pe Start-up Nation. Discutăm de 19.200 de companii care au depus, dintre care vom finanta anul acesta 8.700 de companii”.

Cu aproximativ o lună inainte, cu prilejul dezbaterii Start Up Nation First "Sun" Summit 2017, organizată de Universitatea "Petru Maior" din Târgu Mures, dl. Ministru avea alte sperante, declarand “Au fost verificate până acum, până undeva la 8.000 de planuri de afaceri. Ne dorim să terminăm verificarea si semnarea tuturor acordurilor acum că avem undă verde si pe fondurile europene, în maximum două săptămâni. Şi vă spun lucrul acesta pentru că nu e un secret, eu cred că până undeva la 10.500 vor intra în finantare, după care se va epuiza bugetul”. 

Pe site-ul oficial, în singura listă publicată cu proiectele aprobate a fost una ce cuprindea firmele cu număr RUE până la 10.001. Tinând cont de faptul că pe această lista erau foarte multe proiecte respinse (desi aveau punctaje initiale de 95 si 100 puncte), si de declaratiile d-lui Ministru de la Târgu Mures privind finantarea a 10.500 afaceri, foarte multi dintre cei care au avut 90 de puncte, si care si-au făcut planuri de afaceri realiste, sperau că vor avea o sansă să-si finanteze ideile de afaceri, ca urmare a eliminării proiectelor necorespunzătoare din această listă de 10.001 firme si continuării contractării astfel încât să fie finantate efectiv 10.500 de firme.

Din păcate anuntul ministrului din 15 noimebrie pune capăt tuturor iluziilor. E păcat fiindcă o bună parte dintre cei care au obtinut doar 90 de puncte erau întreprinzători care si-au evaluat corect sansele de reusită în afaceri si nu si-au asumat obiective nerealiste doar pentru a obtine 100 de puncte. Este adevărat că acestia vor putea să-si încerce norocul din nou cu Start-Up Nation 2018, precum si cu programul cu finantare europeana România Start Up Plus, dar vor fi nevoiti să mai astepte 1 an.

 

O mentiune: pe 17 Iulie 2017 dl. Ministru declara pentru pentru presă: “din bugetul alocat acestei etape din Start-Up Nation ar putea fi finantate 8.653 de planuri de afaceri”. Cu alte cuvinte, a fost respectată promisiunea initială, dar cu putin efort, si cu mai multi bani alocati de la buget, se putea “si mai bine”.

 

Articole similare:
Lansare Program “Comert si Servicii” 2017 - 08/Aug/2017
Legea referitoare la programul Start-up Nation a fost publicată în Monitorul Oficial pe 24 Mai 2017 - 24/May/2017

Cuvinte cheie: numar, firme, finantate, startup, nation, 2017

Inscris la categoria: Stiri financiare