revenire la pagina anterioară
Tineretea nu este o piedica pentru cei care au spirit antreprenorial

Tineretea nu este o piedica pentru cei care au spirit antreprenorial

Desi multi spun că e bine să te apuci de afaceri atunci când ai o anumită experientă si ai si ceva bani strânsi pentru a porni o afacere de succes, în lume exista numerosi milionari tineri sau chiar miliardari care s-au imbogătit in tinerete.

La noi situatia e putin diferită. Peste 50% dintre studentii români declară că doresc să înceapă propria afacere in următorii doi ani, preferând să fie antreprenori si nu manageri într-o companie, potrivit unui studiu realizat de Ernst & Young. In realitate foarte putini sunt aceia care se si apucă de afaceri. Conform informatiilor publicate de Oficiul National al Registrului Comertului la finalul anului 2014 numărul persoanelor fizice care aveau calitatea de asociati sau actionari se ridica la peste 1, 156 milioane. Cele mai putine persoane fizice care aveau calitatea de asociati sau actionari aveau vârsta de pâna la 29 de ani — 126.072 persoane (10, 90% din total), in timp ce, cele mai multe persoane fizice care aveau calitatea de asociati sau actionari aveau vârsta cuprinsă între 40-49 de ani (28, 68%), urmati de cei cu vârsta între 30-39 de ani (28, 21%). 

Cu alte cuvinte intre intentiile tinerilor români si ceea ce se intamplă cu ei în realitate este o mare diferentă. Cei care sunt ceva mai in vârsta vor spune probabil că e normal să se intâmple asa deoarece tinerii sunt visători si nu prea stiu cum e viata in realitate. Nu au însa perfectă dreptate! Pe plan mondial există numerosi tineri care au ajuns milionari inainte să implinescă 18 ani.

In continuare vă vom prezenta câteva exemple care par să ne convingă că lumea afacerilor apartine tinerilor. 

• Mark Zuckerberg: fondatorul Facebook si-a inceput afacerile în perioada în care era la colegiu. Acum este unul dintre cei mai bogati oameni din lume, cu o avere de aproximativ 20 miliarde de dolari.
• Juliath Brindak: a dezvoltat o platformă de social-media la vârsta de 16 ani. Pe această platformă ea oferă spatii publicitare, iar compania ei „Miss O & Friends” are acum o valoare estimată la 15 milioane dolari.
• Sean Belnik: cu doar 600 dolari si-a infiintat la 16 ani un magazin care se ocupa cu comercializarea de mici obiecte. Apoi a trecut la comercializarea mobilierului, si a infiintat BizChair.com. La vârsta de 20 de ani compania sa valora 24 milioane dolari.
• Jasmine Lawrence: in adolescentă a fost nemultumită de părul ei, asa că la 13 ani a inceput să lucreze la dezvoltarea unor produse pentru îngrijirea părului si pielii, produse pe care le-a realizat la domiciliu. Astăzi compania ei valoreză aproximativ 2 milioane de lire sterline.
• Fraser Doherty: la doar 14 ani tânarul scotian a inceput să facă gemuri de casă dupa reteta bunicii sale. La 16 ani, când un supermarket din Marea Britanie i-a solicitat produsele, a luat un împrumut de 9.000 dolari si s-a apucat serios de afaceri. După aceea afacerea sa a crescut exponential, iar acum este milionar.
• “Capitanul Sparklez”: un gamer care s-a imbogătit creând pe YouTube un canal care oferă instructiuni detaliate despre jocuri. In timp canalul sau a ajuns atât de vizionat incât el a acumulat mai mult de 8 milioane de dolari din reclame.
• Ioan Magennis: un copil autodidact, pasionat de web design. La 14 ani făcea site-uri pentru doar 15 $, dar in scurt timp a ajuns să obtină de la 30.000 de dolari în sus pentru un site. El a câstigat primul sau milion de dolari la 16 ani.
• Dominic McVey: un englez care la 13 ani a început să importe scutere din SUA (care erau mult mai ieftine decât cele care se găseau in UK) si le-a vândut pe plan local. El a a ajuns milionar la 15 ani.
• Gary Martin: un irlandez care si-a infiintat un club de noapte la vârsta de 15. Apoi când a avut 17 ani a preluat oficial managementul afacerii. Extinzand afacerea, pâna la 18 ani a reusit să acumuleze 20 milioane dolari. 

E păcat că exemplele de acest gen din România sunt extrem de rare. Tinerii trebuie să inteleagă că orice se poate întâmpla cu o idee mare, multă muncă, si creativitate.

 

Succes !