revenire la pagina anterioară
Idei de afaceri la domiciliu

Idei de afaceri la domiciliu

Pornirea unei mici afaceri atrage o serie de cheltuieli, de care ai prefera sa scapi pâna când te convingi ca ideea ta de afaceri este profitabila si merita sa-ti investesti toate resursele pentru a dezvolta afacerea. Teoretic cea mai convenabila situatie este atunci când pornesti afacerea lucrând acasa, fara a fi nevoit sa închiriezi un spatiu, sa îl dotezi si apoi sa achiti luna de luna facturile de întretinere si cele pentru comunicatii. In anumite cazuri asa ceva este imposibil deoarece anumite tipuri de afaceri presupun folosirea unor locatii cu caracteristici speciale (vad comercial, o anumita distanta minima fata de locuinte, etc.), dar totusi exista numeroase afaceri care le-ai putea porni la domiciliu.

În cazul în care esti în criza de idei îti prezentam câteva idei care ti-ar putea aduce niste câstiguri rezonabile lucrând de acasa.

 

Realizarea de produse de tip handmade
Este probabil una dintre cele mai raspândite afaceri la domiciliu datorita gamei extrem de largi de produse pe care le poti realiza. În functie de abilitatile pe care le ai, te poti gândi la productia de bijuterii si accesorii pentru infrumusetare, haine, accesorii crosetate (sepci, esarfe, fulare, jambiere, manusi, curele, genti), broderii, incalatminte (balerini, botine, sandale), pernute personalizate, rame foto de nunta personalizate si diverse ornamente pentru evenimente, felicitari, martisoare, obiecte decorative pentru locuinte, cadouri surpriza si multe altele.
Vânzarea o poti face prin piete, participând la anumite târguri, direct catre anumite magazine specializate, prin intermediul unui blog, sau daca îti permiti sa investesti câteva mii de euro prin intermediul unui magazin online.

Pentru a reusi într-o astfel de afacere trebuie sa tii cont de câteva aspecte:
- trebuie sa fii o persoana creativa: daca nu reusesti sa vii în permanenta cu modele noi va fi greu sa mentii afacerea pe termen lung;
- trebuie sa ai abilitati specifice pentru munca manuala: în cele mai multe cazuri, pentru ca afacerea sa devina profitabila pentru multe produse nu poti sa îti permite “sa pierzi” mai mult de 20-30 minute pentru realizarea unui produs;
- daca stai în bloc trebuie sa fii atent la zgomotul pe care îl faci pentru a nu te trezi cu reclamatii … si cu retragerea autorizatiei de functionare.

Daca esti plin de idei, indemânatic si dispus sa muncesti mai mult de 10 ore pe zi, în unele poti câstiga si 10.000 RON/luna.

 

Afaceri online
La fel ca si afacerile cu produse hand-made, afacerile în domeniul online ofera numeroase oportunitati de a câstiga bani.
Directiile spre care te poti orienta sunt multiple, de la blogging, promovare pe retelele de socializare, scriere de continut, generarea de trafic pentru publicitate, iar dac ai cunostinte mai aprofundate te poti ocupa de web-design.
Practic, oportunitatile de a face bani cu ajutorul internetului sunt nelimitate si, mai important este faptul ca munca este mai relaxata (chiar pasionanta pentru unii).
Ceea ce trebui însa sa stii, este ca pentru a face bani online trebuie sa ai un anumit nivel de cunostinte care depaseste nivelul utilizatorului mediu care sta pe facebook si cauta pe google, cunostinte care însa le poti dobândi online, si ca nu e greu sa obtii online echivalentul unui salariu mediu, dar daca vrei sa câstigi ceva mai mult lucrurile se complica, deoarece competitia în mediul online este acerba.

 

Meditatii
Esti bun la matematica, româna, chimie etc. sau stii la perfectie o limba straina, si pe lânga asta ai un apartament cu cel putin 2 camere? Solutia evidenta ar fi sa oferi meditatii. Parintii sunt în general dispusi sa faca sacrificii deosebite pentru a investi în viitorul copiilor, si de aceea meditatiile vor râmane intotdeauna o oportunitate de a câstiga bani.
Cei mai multi dintre cei care ofera meditatii privesc aceasta mica afacere ca o sursa de câstig suplimentar, dar daca într-adevar esti un bun pedagog poti transforma sursa suplimentara de venit într-o mica afacere, iar pe termen lung, daca locuiesti într-un oras mai mare, chiar sa transformi mica afacere într-un centru educational.
Pentru a reusi este important sa mentii în permanenta un standard înalt al calitatii serviciilor oferite. În acest gen de afacere clientii se câstiga prin recomandari ale altor parinti, si lipsa de performanta, precum si lipsa de tact este imediat sanctionata.

 

Retusuri croitorie
Acum 20 de ani orasele erau pline de mici ateliere de croitorie care faceau retusuri si reparatii, dar azi este greu sa mai gasesti asa ceva. Asa nu înseamna ca activitatea în sine nu îsi mai are rostul, caci oamenii au in continuare nevoie de mici retusuri si/sau de reparatii, dar fiindca tarifele pentru astfel de servicii nu au crescut la fel ca în domeniul altor servicii (ex. servicii de înfrumusetare personala) este greu ca din veniturile obtinute sa mai platesti chiria pentru spatiu. Asa ca, daca nu esti un norocos care gaseste un spatiu într-o zona circulata de potentiali clienti la un pret foarte mic, singura solutie este sa lucrezi acasa.
Nu este prea placut, fiindca casa îti e mereu plina de materiale si de “haine în lucru”, dar pâna la urma este o afacere mica din care, daca esti priceput, poti câstiga binisor.

 

Servicii de înfrumusetare personala
Desi societatea româneasca s-a schimbat mult în ultimii 20 de ani, si în ziua de azi, atunci când e vorba de servicii de înfrumusetare femeile prefera sa apeleze la serviciile unui salon specializat, în continuare exista un anumit segment de clientela care apeleaza si la serviciile prestate la domiciliu. Nu poti câstiga mult dintr-o astfel de afacere, caci segmentul de clientela de care aminteam mai devreme este cel al persoanelor cu venituri reduse, dar daca îti faci treaba la un standard înalt, ai putea atrage si persoane dispuse sa plateasca ceva mai mult.

 

Masaj si reflexoterapie
Tot mai multi oameni acorda o atentie sporita serviciilor care pot contribui la îmbunatatirea starii de sanatate. Cele mai multe dintre aceste servicii sunt oferite în cadrul unor clinici, dar altele pot fi oferite si la domiciliu, de persoane cu experienta practica. În cazul în care ati lucrat ca maseur sau ati dobandit experienta în domeniul reflexoterapiei este pacat sa nu profitati de experienta acumulata si sa va deschideti propriul cabinet. Pentru început, pâna va convigenti ca afacerea are sanse reale de reusita puteti practica acest gen de activitate si la domiciliul dvs.

 

Servicii profesionale
Ai atestat de translator, esti proiectant sau expert contabil? În acest caz este chiar simplu sa îti pornesti o afacere la domiciliu, deorece cu un laptop, o imprimanta, o conexiune la internet, si bine înteles cu cunostintele pe care le detii poti demara rapid o afacere. Evident, cea mai importanta este experienta profesionala si mai ales renumele pe care îl ai în comunitatea în care vrei sa îti desfasori activitatea.

 

 

Sunt doar cateva idei de afaceri, care ar putea sa vi se potrivesca. Important este sa va autoevaluati corect, sa fiti convinsi ca sunteti “un profesionist” în ceea ce va propuneti sa faceti si sa fiti dispus sa munciti cel putin 10 ore pe zi.

Nu aveti nevoie de multi bani pentru a demara astfel de afaceri, ci doar de seriozitate si multa munca!

PS: … si mai aveti nevoie de ceva: o relatie buna cu vecinii dvs, pentru a va putea obtine autorizatia de functionare.