revenire la pagina anterioară
La ce trebuie sa fii atent daca vrei sa obtii fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii

La ce trebuie sa fii atent daca vrei sa obtii fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii

Fondurile europene sunt tot mai vânate de antreprenori, ele fiind de un real folos atât firmelor mici cât si celor mari. 200.000 euro nerambursabili sunt un cadou bine venit pentru orice om de afaceri, mai ales în ultimii ani, de când băncile si-au schimbat radical politica de finantare a IMM-urilor.
Multi antreprenori se aruncă fără să stea prea mult pe gânduri atunci când aud că ar putea primi niste bani nerambursabili, ceea ce nu e rău, dar mai nou în presă apar o serie de articole în care cei care au accesat fonduri europene declară că nu vor să mai audă în viata lor de finantări de acest gen. Nemultumirile lor sunt legate de termenul de evaluare a proiectelor, de regulile rigide pe care au fost nevoiti să le respecte, de birocratia dusă la extrem, si de penalizările primite pentru nerespectarea unor clauze absurde prevăzute în contractul de finantare.
Cu toate acestea managerii unor companii care au beneficiat de o finantare nerambursabilă încearcă în continuare să obtină finantări de la Uniunea Europeană sau de la Guvernul Romaniei. Fac acest lucru fiindcă oricât de mare ar fi birocratia si oricâte piedici le-ar pune functionarii din agentiile care verifica implementarea proiectelor este mai simplu să faci fată acestor provocări decât să muncesti 5-7 ani pentru a te capitaliza si a strânge cei 200.000 euro necesari achizitionarii unor echipamente performante sau construirii unei noi sectii de productie.

Dacă îti faci temele din timp, si stii la ce să te astepti, accesarea fondurilor europene nu mai este chiar atât de traumatizantă. In continuarea vom încerca să prezentam câteva aspecte legate de fondurile europene pe care antreprenorii si managerii diferitelor companii ar trebui să le cunoasca înainte de a se decide să depună o cerere de finantare.

Nu trebuie să te bazezi pe fondurile europene atunci când ai o oportunitate de afaceri care ti-ar putea aduce bani în scurt timp.
In anii 2000 au început să se acorde finantări nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor din fonduri PHARE, iar apoi, după intrarea Romaniei în UE, s-a trecut la finantarea din fonduri structurale. Experienta din ultimii 15 ani a arătat că si atunci când a fost vorba de finantări PHARE, cât si după aceea, când am început sa accesăm Fondurile de Coeziune si cele de Dezvoltare Rurală, lucrurile au mers la fel de prost, si doar în cazurile fericite o firmă care a depus o cerere de finantare a semnat contractul de finantare la 6 luni de la depunerea cererii. In 90% din cazuri analiza proiectelor si contractarea a durat cca. 1 an, iar unii îsi aduc aminte de proiectele depuse în 2012, pentru care s-a primit un răspuns în 2014.
De aceea, dacă ai identificat o oportunitate de piată, si ai sansa de a câstiga bani încearcă să te dezvolti luând un credit sau apelând la un fond de investitii. In cazul proiectelor cu finantare europeană nu există predictibilitate si nu stii când ti se va comunica răspunsul la cererea ta, când vei putea semna contractul de finantare, si cel mai important, când vei primi banii.
Multi se gândesc că pot câstiga timp făcând investitii în avans, urmând  ca după aprobarea proiectului să li se returneze banii pentru investitiile efectuate. Nu este deloc o idee bună să procedezi asa, deoarece nicio cheltuială efectuată înaintea semnării contractului de finantare nu este eligibilă.

Schemele de finantare din fonduri europene functionează pe principiul rambursării cheltuielilor efectuate si nu acela al acordării de fonduri pentru realizarea unor investitii.
Unii antreprenori neglijează complet acest mic detaliu, spunând că important este să obtină finantarea, restul fiind mici detalii la care se pot găsi solutii cu usurinta. Când stii câ Uniunea Europeană îti dă înapoi 90% din valoarea proiectului de investitii îti spui că totul va fi simplu, dar când începi implementarea proiectului si trebuie să scoti efectiv din buzunar 200.000 Euro constati că ai o problemă.
Multi cred că doar trebuie să ai facturi, în valoare de 200.000 euro, care ti se vor deconta în proportie de 90%! Nu este deloc asa: trebuie să plătesti către furnizori suma respectiva, si numai dupa aceea poti solicita rambursarea chetuielilor.
Când îti dai seama ca făra bani nu poti merge mai departe, următorul lucru la care te gândesti este ca vei obtine cei 200.000 Euro de la bancă, dar vestea proastă este că desi criza începută în 2008 s-a terminat de mai bine de 2 ani, în continuare băncile acordă firmelor mici si mijlocii credite cu mare greutate. Dacă nu ai o rată ridicată a rentabilitătii si a lichiditatii de obicei băncile “te plimbă”, îti cer hârtii, iar la final îti spun că nu îti pot da banii.
O altă solutie ar fi să finantezi investitia din capitalul circulant, dar acest lucru este extrem de riscant căci te poti trezi că unul din furnizorii pe care nu îl plătesti 6 luni de zile îti cere insolventa si asta ar purtea însemna sfârsitul proiectului si a afacerii tale.
Asa că este bine să nu te implici într-un proiect de investitii cu finantare din fonduri europene dacă nu ai toti banii sau crezi că nu ai sanse sa obtii un împrumut, pentru cca 1 an, echivalent cu valoarea proiectului.

Trebuie să te feresti de capcana finantărilor acordate de numărul de locuri de muncă nou create.
Orice schemă de finantare are si o grilă de evaluare, si de cele mai multe ori în grila de evaluare se punctează foarte bine crearea de noi locuri de muncă. Consultantii de afaceri care elaboreaza proiectele propun de obicei un număr mare de noi locuri de munca pentru a fi siguri ca firma va obtine finantarea, dar uneori aceasta strategie poate conduce la un dezastru. De exemplu, la salariul mediu pe economie, costul cu 10 noi angajati pe o perioada de 3 ani inseamna aproximativ 240.000 Euro. Dacă în urma realizarii investitiei în realitate o companie trebuie să-si mărească numărul de angajati doar cu 2 persoane, si doar pentru a obtine finantarea îsi asuma crearea a 12 noi locuri de muncă, se poate spune ca firma a făcut o afacerea foarte proastă accesând acel program de finantare.
Programele de finantare nerambursabilă care conditioneaza acordarea banilor de crearea unui anumit număr de locuri de muncă sunt benefice pentru companii doar atunci când este nevoie cu adevărat de noii angajati.

Cel mai bine e să faci proiectul împreună cu un consultant si un proiectant care au mai fost implicati în proiecte cu finantare europeană.
Birocratii de la Bruxelles si cei autohtoni au transformat accesarea fondurilor europene în ceva extrem de complicat, care pentru un om obisnuit este greu de imaginat. Desi politicienii vorbesc mereu de simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene în realitate totul evoluează în directia opusă.
Din cauza zecilor si sutelor de reguli europene si românesti ce trebuie respectate doar expertii care au mai trecut prin asa ceva au sanse reale sa duca la bun sfârsit un astfel de proiect.
Daca lucrezi cu un proiectant bun în meserie dar care nu a mai lucrat pe proiecte europene te trezesti că proiectul tehnic întocmit nu respectă standardele impuse de Autoritatea de Management, iar asta poate conduce la pierderea unor bani prin declararea unor cheltuieli ca fiind neeligibile. La fel se înâmplă si dacă consultantul de afaceri este neexperimentat, căci la orice cerere de rambursare unde “o virgulă nu e pusă acolo unde trebuie” te trezesti că ofiterul care îti verifică proiectul îti taie niste bani. Oricum asta ti se poate întâmpla si atunci când ai facut totul perfect si lucrezi cu cei mai buni experti, căci printre cei care verifică proiectele sunt numeroase persoane care nu au studii în domeniul constructiilor dar care opinează că nu ai făcut o hală asa cum ar trebui, sau nu se pricep la echipamente, la tehnologie si la afaceri, dar îsi dau cu părerea asupra echipamentelor pe care le achizitionezi spunând că nu se justifica achizitionarea lor.

Proiectul de investitii trebuie sa fie astfel gândit încât să îti fie util si dupa 2 ani de la momentul in care ai gândit cererea de finantare, fara a face mari modificări.
Asa cum spuneam mai devreme de cele mai multe ori graficul derulării unui astfel de proiect este greu de previzionat si te poti astepta ca afacerea să beneficieze de finantare la 2 ani de la momentul la care soliciti acest lucru. Bunul simt spune ca în astfel de situatii ar trebui să ti se permită să efectuezi modificări în planul de investitii, prin acte aditionale, căci lumea afacerilor este foarte dinamică, iar în 2 ani tehnologiile si echipamentele se schimbă radical. Din păcate birocratii de la noi nu pot accepta acest lucru si din această cauză dacă ti s-a aprobat un anumit plan de investitii e greu să faci modificari majore. De aceea trebuie să fii vizionar si să te gândesti la acele investitii care iti vor prinde bine in viitor, chiar dacă situatia de pe piata se va schimba complet. Este un motiv suplimentar să îti alegi un consultant de afaceri experimentat, care să îti dea sfaturi cu adevărat utile în elaborarea planului de investitii.

Mai sunt si alte aspecte la care trebuie să fii atent dacă te gandesti să obtii fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii tale, dar restul le vei afla citind ghidul de finantare si probabil de la consultantii cu care vei lucra.

 

Baftă !