revenire la pagina anterioară
PFA sau SRL? Care e varianta optima pentru a plati impozite mai mici in 2018?

PFA sau SRL? Care e varianta optima pentru a plati impozite mai mici in 2018?

Dacă v-ati gândit să porniti o mică afacere afacere în 2018 probabil una dintre întrebările pe care vi le-ati pus este legată de alegerea celei mai convenabile forme juridice, astfel încat să plătiti taxe si impozite cât mai mici. 

Odată cu publicarea Ordonanei de urgentă a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, ce intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018, micii întreprinzători trebuie să se gândească din nou dacă în anul ce începe îsi vor desfăsura afacerile sub umbrela unui SRL sau a unui PFA.

În 2018 vor exista mai multe modificări în ceea ce priveste fiscalitatea, principalele fiind cele legate de trecerea contributiilor de la angajator la angajat si de reducere a impozitului pe venit de la 16% la 10%. 

PFA-urile vor plăti la stat următoarele dări: CAS de 25% din venit, CASS de 10% si impozit pe venit de 10%. Contributiile minime sunt cele aferente salariului minim pe economie. 

Microintreprinderile vor plăti la stat: 1% pentru microîntreprinderile care au un salariat cu normă întreagă si de 3% pentru microîntreprinderile fără salariati. Se abrogă posibilitatea optării pentru plata impozitului pe profit prin majorarea capitalului social la suma de 45.000 de lei. De la 1 ianuarie 2018, plafonul veniturilor unei microîntreprinderi pentru care acestea trec la impozit pe profit este de un milion de euro, calculat în lei la cursul BNR din ultima zi a anului anterior.
Pentru salariati microintreprinderile vor plăti la stat următoarele dări: CAS de 25% din salar, CASS de 10%, impozit pe venit de 10% si o taxa de 2, 25% din fondul de salarii.
Pentru veniturile din dividende se păstrează cota de 5%. Tot de la 1 ianuarie 2018 contributia la asigurările sociale de sănătate (CASS), în procent de 10%, va fi datorată si pentru venituri din dividende.

 

În cazul în care nu esti salariat în alta parte, cel mai avantajos este sa optezi pentru un PFA. Aceasta afirmatie este valabilă doar în cazul în care PFA-ul are venituri cel putin la nivelul salariului minim pe economie, deoarece dările ce trebuie plătite către stat nu vor putea scădea sub acest nivel (baza de calcul de la 1 ianuarie 2018: 1900 lei). În total, 45% din venitul PFA-ului “se va duce” ca si dări către stat.

 

Dacă esti salariat în altă parte, doresti să îti dezvolti afacerea si nu plănuiesti să îti scoti banii ca si dividende la final de an, cel mai avantajos este să optezi pentru o microîntreprindere.

Dacă ai cel putin 1 angajat, vei plati un impozit pe venitul companiei de 1%, dacă nu ai niciun angajat 3%, iar pentru salariile acordate 45% + 2, 25% din fondul de salarii. Partea bună este că dacă ai un start-up, si până la pornirea afacerii la parametrii vizati îti păstrezi locul de muncă avut înainte de demararea afacerii nu esti obligat să îti faci contract de muncă si ca atare nu plătesti pentru munca ta 25% CAS, 10% CASS si 10% impozit pe venit. Astfel banii pe care îi câstigi poti să îi capitalizezi pentru a face în viitor investitii.

 

Dacă previzionezi că vei trece de 3 angajati din primul an, atunci indiferent de calculele pe care ti le faci esti obligat să optezi pentru o microîntreprindere, deoarece potrivit Art. 17 din Legea nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgentă a Guvernului 44/2008 privind desfăsurarea activitătilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale si întreprinderile familiale “(1) PFA poate desfăsura activitătile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat si înregistrat în condițiile legii”.

 

PFA-ul poate fi o optiune bună mai ales pentru cei care lucrează singuri, care nu au alte surse de venit, si câstigă într-un an peste 12 salarii minime brute pe economie.

 

Succes în 2018 !

 

.