revenire la pagina anterioară
Pornirea unei afaceri in domeniul comertului online cu sprijinul programului Start-Up Nation

Pornirea unei afaceri in domeniul comertului online cu sprijinul programului Start-Up Nation

Se spune că viitorul va fi dominat de comertul online, si de aceea e firesc să te întrebi dacă nu cumva si viitorul tău e legat de e-commerce.

 

Avantajele comertului online sunt multe:

§ Investitii reduse în fondul de marfă: un magazin cu câteva zeci de produse crează potentialilor clienti o senzatie neplacută si are mari sanse să se închidă în mai putin de 2 luni de la deschidere, pe când un magazin online, chiar dacă are produse putine la vânzare, dacă este bine conceput si bine promovat are sanse de supravietuire. Evident, dacă vrei să cresti afacerea, în timp trebuie să îti cresti si stocul de produse, dar important este că la pornire îti este mai usor.

§ Cheltuieli mici cu chiria si utilitătile: poti să îti începi afacerea într-un depozit la periferia unui oras sau chiar într-un garaj iar acest lucru poate aduce economii importante în ceea ce priveste chiria plătită precum si costul utilitătilor.

§ Număr mai mic de angajati: spre deosebire de un magazin clasic care are nevoie din start de angajati pe 2 schimburi, în cazul unui magazin online poti organiza totul pe un singur schimb, iar dacă te pricepi la promovarea online, si nu trebuie să angajezi pe cineva pentru a se ocupa de aceasta activitate, poti demara afacerea cu costuri salariale mai mici decât în cazul unui magazin clasic

§ Piată aproape nelimitată: internetul aduce un avantaj imens si anume acela al interconectării unor persoane aflate la distante mari. Practic, în cazul unui magazin online, singurele bariere care pot apare sunt eventual legate de limbă si de sistemul de distributie, ceea ce creaza un avantaj fantastic fată de un magazin care se adresează doar pietei locale.

§ Program non stop: dacă în cazul unui magazinului clasic pentru a avea vânzări este necesar ca magazinul să fie deschis si cineva trebuie “să stea la tejghea”, în cazul magazinului online vânzarea se face 24 din 24 de ore, automat.

Sunt doar câteva avantaje, si daca stai să te gândesti bine vei mai găsi si alte avantaje. 

Pentru ca afacerea să meargă bine trebuie doar:
- să te hotărăsti ce profil va avea magazinul tău online
- să găsesti furnizorii potriviti
- să găsesti o platforma serioasă de e-commerce, adaptată la specificul pietei românesti, care sa fie sustinută si de experti care se pricep cu adevărat la promovare online
- să găsesti sursa de finantare pentru finantarea start-upului 

 

Multi au retineri deoarece le este teamă că nefiind experti în IT nu vor reusi să gestioneze  softul de e-commerce, dar dacă veti apela la o platformă de genul "ContentSpeed sau Gomag"  veti constata că totul este extrem de simplu. 

Cea mai grea problemă de rezolvat este evident asigurarea finantării. Începând cu 2017 cei interesati de acest gen de afaceri pot obtine o finantare prin programul Start-Up Nation România.

Prin Start-Up Nation România se acordă finantări de până la 200.000 RON antreprenorilor aflati la început de drum, inclusiv celor interesati de înfiintarea unui magazin online.

Cu exceptia fondului de marfă programul permite achizitionarea a aproape tot ceea ce este necesar pentru a demara afacerea.
Potrivit normelor de aplicare poti achizitiona:
- spatiul necesar derulării activitatii (atentie: nu se pot achizitiona spatii care sunt înscrise în Cartea Funciară ca si spatii de locuit)
- aparate si instalatii de măsură, cititoare pentru cod de bare, cântare electronice, aparate de marcat electronice fiscale;
- echipamente IT tehnică de calcul (PC, server, monitor, imprimantă / copiator / multifunctională, licente necesare desfasurării activitătii, sisteme audio-video, etc.);
- mobilier, aparatură birotică si sisteme de protectie a valorilor umane si materiale;
-  instalatii de încălzire sau climatizare aferente spatiului de desfăsurare a activitătii;
- software pentru comertul online;

Prin program este eligibilă si consultanta pentru elaborarea proiectului de finantare, în limita a 8.000 RON (vezi oferta aici).
Tinând cont de faptul că finantarea nerambursabilă maximă este de 200.000 RON, ceea ce înseamnă aproximativ 44.000 EURO, evident că trebuie să te orientezi către un mic depozit, care să nu coste mai mult de 25.000 EURO, pentru a îti mai rămâne bani pentru achizitionarea software-ului pentru magazinul online, calculatoare, rafturi, etc.
Dacă nu resusesti să găsesti un spatiu atât de ieftin va trebui să suporti tu diferenta dintre valoarea imobilulului si suma pe care o poti deconta prin program. 

Investitia totala va fi evident ceva mai mare, căci asa cum am arătat la începutul articolului prin program nu se finantează si achizitionarea stocului de marfă initial. Dacă găsesti furnizorii potriviti e posibil să obtii stocul initial “pe datorie” si atunci chiar ai avea sansa să demarezi afacerea doar cu banii primiti prin program.  

 

Succes! 

 

By New Novotek

 

 Vezi oferta elaborare proiect