revenire la pagina anterioară
Activitatea de creditare în zona euro a incepe sa creasca dupa mai multi ani de declin

Activitatea de creditare în zona euro a incepe sa creasca dupa mai multi ani de declin

[27/06/2015]

Potrivit celor de la Wall Street Journal creditele acordate companiilor si gospodăriilor din zona euro au înregistrat în mai cel mai rapid ritm de crestere din ultimii trei ani, după ce Banca Centrala Europeană a lansat măsuri de relaxare cantitativă în valoare de 1.100 miliarde de euro menite să stimuleze cresterea economiei zonei euro.

Datele Bancii Central Europeane (BCE) arata că au crescut creditele acordate sectorului privat cu 0, 5% în luna mai, după o stagnare înregistrată luna precedentă. Ce mai importantă a fost insă cresterea cu 0, 9% a creditării către gospodării, în special pentru achizitii de locuinte, care a compensat nivelul slab de creditare a companiilor.
Desi cu aproximativ un an în urma, Banca Centrală Europeană sublinia faptul că pentru o redresare economică durabilă este necesară cresterea nivelului de creditare a întreprinderilor private, nu a existat nici o îmbunătătire majora in ceea ce priveste creditarea intreprinderilor, chiar dacă BCE a injectat pe piată de 384 miliarde de euro.
Totusi după ani de declin in ceea ce priveste creditarea intreprinderilor multi consideră că e un semn bun această crestere de 0, 5% a nivelului de creditare al intreprinderilor.

Cresterea rapidă de creditarii ipotecare si a pretului la case în detrimentul creditării reale pentru întreprinderile care creează locuri de muncă si plătesc salariile oamenilor in mod sigur nu este cea mai bună solutie pentru dezvoltarea economiei pe termen lung si pentru prosperitate. Probabil că vor trebui gandite noi măsuri pentru a stimula băncile să acorde mai multe credite companiilor.Cuvinte cheie: crestere, creditare, zona, euro