revenire la pagina anterioară
Programe europene in sprijinul producatorilor din industria alimentara maramuresana

Programe europene in sprijinul producatorilor din industria alimentara maramuresana

[08/05/2020]

După mai multe decenii de globalizare, în care marii producători mondiali si lanturile comerciale au “umplut globul” de produse tentante pentru consumatori din punct de vedere al gustului si al aspectului estetic, dar cu influente negative asupra stării de sănătate pe termen lung a populatiei, autoritătile au început să sprijine reîntoarcerea la produsele traditionale.

 

Ideea globalizării nu este una rea, ea aducând numeroase beneficii, dar nu toate fateţele ei sunt potrivite pentru cei care îsi doresc un stil de viată sănătos. Teoretic alegerea sănătoasă ar trebui să fie o alegere ușoară, la îndemâna oricui, dar când încerci să cumperi constati că nu e chiar atât de simplu. Tocmai de aceea sunt necesare programe care să vină în sprijinul celor cu adevărat interesati de o alimentaţie sănătoasă.

 

O astfel de preocupare există si în judetul Maramureş, iar unul dintre proiectele relevante în acest sens este proiectul FoodChains4Europe (Lanţuri alimentare pentru Europa), promovat de Consiliul Judeţean Maramureş prin Biroul Relaţii Internaţionale în calitate de partner, alături un lider din Olanda (provincia Flevoland) şi alţi parteneri din Italia, Bulgaria şi Marea Britanie. Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului INTERREG EUROPE, si este un bun exemplu în ceea ce priveste sustinerea producătorilor din industria alimentară maramureşeană.

Provocarea pentru organizatiile implicate în proiect a fost să creeze ”soluţii bazate pe natură” pentru a furniza locuitorilor destulă hrană de calitate. ”Soluţiile bazate pe natură” sunt soluţii viabile inspirate de natură, şi utilizând natura astfel încât să poată răspunde diferitelor provocări sociale într-un mod adaptabil, utilizând eficient resursele şi obţinând în acelaşi timp beneficii economice, sociale şi de mediu. Au fost gândite metode inovative care să contribuie la sustenabilitatea lanţului alimentar.

 

Una din căile de a pune în aplicare informatiile acumulate si ideile apărute în urma derulării proiectului a fost înfiintarea unei asociatii care să se preocupe de promovarea, păstrarea și revitalizarea patrimoniului maramureșean reprezentat de produsele locale și tradiționale, meșteșuguri, tradiții, folclor, gastronomie, arhitectură specifică, monumente si stil de viață, precum și de sprijinirea entităților juridice publice sau private care contribuie la dezvoltarea patrimoniului maramureșean. Astfel s-a născut Asociatia „Bun de Maramureş”.

Asociatia a luat nastere la finalul anului 2019 si, pe lângă sustinerea Consiliului Judetean Maramures beneficiază de sprijinul membrilor fondatori, dintre acestia făcând parte si un Grup de actiune locală si o Federatie a producătorilor agricoli.

 

În 2020 Asociatia „Bun de Maramureş” va derula o gamă largă de activităti de sprijinire a producatorilor din industria alimentară din Maramures, dintre care enumerăm:
- organizarea de cursuri, seminarii, schimburi de experiență;
- acordarea de sprijin pentru inovare tehnologică;
- sprijin pentru elaborarea unor proiecte prin care sa fie accesate fonduri nerambursabile.

Sprijinul acordat producătorilor maramureşeni nu va fi doar unul teoretic, ci va avea si o componentă importantă de stimulare a vânzărilor. Acest lucru va fi posibil ca urmare a dezvoltării sistemului de etichetare ”Bun de Maramureș” si a acordării licentelor de utilizare a mărcii ”Bun de Maramureș”.

Deasemenea, pentru a facilita creşterea vânzărilor producătorilor autohtoni, atât în judet dar si înafara acestuia, Asociatia ”Bun de Maramureș” va încheia parteneriate cu platforme de vânzări online care să creeze facilităti speciale pentru produsele licentiate ”Bun de Maramureș”.

 

Pe termen lung asociatia îsi propune să dezvolte o bază de productie dedicată exclusiv micilor producători care stiu să realizeze produse specifice maramuresului, dar care deocamdată nu au resursele financiare pentru a crea mini-sectii de productie.



Inscris la categoria: Ultimele noutăți