revenire la pagina anterioară
Criza fortei de munca loveste in IMM-uri

Criza fortei de munca loveste in IMM-uri

[17/06/2018]

România trece printr-o criză a forței de muncă, o criză ce se resimte în toată Europa de Est, dar mai ales la noi. În tară nu mai există domenii de activitate care să nu sufere de lipsa angajaților. 

Forța de muncă specializată si salariile mici au reprezentant, ani buni, un mare avantaj competiv al României, dar în utimii ani totul s-a schimbat. Desi salariile au început să crească cei mai mulți români, mai ales cei cu spirit de inițiativă, s-au hotărât să plece din țară. În plus de pe băncile școlilor nu prea au mai iesit specialiști si nici măcar persoanne dornice de muncă.

 

În timp ce managerii multinationalelor au început să ia măsuri pentru a combate acest fenomen, antreprenorii români sunt naivi si depăsiti de evenimente. Ei cred în continuare ca românii plecati la muncă în străinătate sunt tratati “ca niste câini” si trăiesc în conditii mizerabile, ceea ce îi va face să se întoarca în curând în tară.

Timpul pare să confirme că se însală amarnic. Numărul românilor plecati la muncă în strainătate este în continuă crestere. Cel mai recent raport al Organizatiei Natiunilor Unite arată că ţara noastră este a doua într-un top mondial al migraţiei. România a înregistrat o crestere a migratiei de 7, 3% pe an, în timp ce pe primul loc este Siria cu 13, 1%, iar pe locul trei Polonia, cu 5, 1%. Expertii Natiunilor Unite notează că România are cea mai accelerată crestere a numărului de migranti într-un stat care nu s-a confruntat cu războiul.

 

Este viata în vest chiar atractivă, încât românii să îsi părăsească familiile?

Evident ca nu, DAR se pare că banii sunt mai importanti decât confortul traiului de acasă.

 

Sumele pe care angajatorii vestici le oferă nu sunt deloc neglijabile. Dacă acum 5-10 ani românii încă mai plecau masiv în Spania si Italia pentru 1000 EURO, acum situatia pe piata fortei europene de muncă s-a schimbat mult.

Si pentru a întelege asta vă prezentăm câteva din ofertele de angajare găsite pe net la începutul acestei veri.

De exemplu, în Islanda se oferă salar net de 3300 euro + cazare pentru soferii de excavator. Tot în Islanda se oferă 2000 EUR net + cazare pentru dulgheri în constructii, 2500 EUR net + cazare pentru mecanici industriali si 2300 EUR net + cazare pentru soferi de camioane.

Vecinii din Norvegia caută izolatori si vopsitori industriali, si oferă un salariu de pornire de 2460 euro net/lună muncitorilor necalificati, si 2740 euro net/lună celor calificati.

Suedezii oferă 2.000 de euro net pentru mecanici de întretinere si între 2.500-3 000 de euro soferilor de camioane.

In Danemarca se caută muncitori amenajare de spații verzi, iar salariul este de minimum 2.000 de euro net / lună.

 

Cei care nu sunt încântati de clima din tările nordice pot opta pentru joburi din vestul europei, în tări în care clima este apropiata de a noastră.

De exemplu, în Belgia se caută sudori TIG (plasmă) si/sau MIG-MAG cu experientă, salariul oferit fiind între 2 600 - 3 300 euro, la care se mai adaugă si cazare gratuită.

In Germania, pentru sudori Mig-Aluminiu se oferă între 2400 euro si 2800 euro. Orele suplimentare plătite separat 100%, iar pentru schimbul de noapte se ofera un spor de 25%

În Germania poti găsi joburi plătite cu până la 2.700 de euro / lună pentru îngrijirea bătrânilor la domiciliu, sau joburi platite de la 1.800 de euro până la 2.600 de euro net (în funcție de experientă) ca sofer camion.

Tot pentru soferi în Olanda poti găsi joburi cu un salariu între 1.900 și 2.500 de euro net pe lună.

Pentru cei care nu stiu nicio limbă străină englezii oferă joburi în depozite platite cu 142 de euro/zi, cea ce înseamnă cca. 2840 euro / lună.

Cârcotasii spun că în vest chiriile sunt foarte mari si cei plecati la muncă nu rămân cu prea multi bani! FALS multe oferte din vest includ si cazare (în conditii modeste), iar cei care nu acceptă oferta de cazare a companiilor pot găsi chirii în conditii bune sub 1.000 euro/lună. Asa că, mai nou, multi dintre cei plecati la muncă în străinătate pot economisi lunar peste 1.000 euro, sau dacă nu vor să economisească, pot trăi cu banii câstigati mult mai bine decât ar putea trăi în România. DE CE AR REVENI ÎN TARĂ?

 

Si pentru ca lovitura să fie completă statul a crescut si el salariile functionarilor publici. Marea majoritate a acestora, fără să se “speteasă muncind”, câstigâ peste salariul mediu pe economie, în timp ce în domeniul privat un salariu net de 2.700 RON este greu de obtinut.

 

Pentru multe companii mici, care au 10-15 angajati, este aproape imposibil să ofere salariul mediu net pe economie. Pentru a plăti un salariu net de 2.700 RON compania trebuie să ofere un salariu brut de 4.620 RON, ceea ce înseamnă aproximativ 990 euro. O companie cu 10 angajati va avea lunar costurile cu salariile brute de 9.900 euro, ceea ce este o provocare pentru foarte multi. Pe de de altă parte, 2.700 RON net înseamnă aproximativ 570 euro, ceea ce este cu mult sub ce pot câstiga românii care muncesc în străinătate.

 

În concluzie, pentru micii antreprenori români care nu vor oferi salarii peste salariul mediu pe economie vor veni momente grele. Vor constata că, încet, angajatii le pleacă fie în străinătate, fie la multinationalele care au crescut salariile, fie la stat !

 

.Cuvinte cheie: Criza, fort, munca, IMM, uri, personal

Inscris la categoria: Piata muncii