revenire la pagina anterioară
Legea privind plata defalcată a TVA a fost promulgata de Presedinte

Legea privind plata defalcată a TVA a fost promulgata de Presedinte

[27/12/2017]

Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA (legea “Split TVA”).
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind plata defalcată a TVA, în formă modificată, a fost adoptată de Camera Deputatilor, în data de 13 decembrie.

 

Astfel, potrivit noilor reglementări adoptate, au obligatia să deschidă si să utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea si plata TVA, si institutiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea TVA, care se află în cel puțin una din următoarele situatii:

a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligatii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu excepția celor a căror executare silită este suspendată în condițiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligații nu sunt achitate până la data de 31 ianuarie 2018;

b) începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligatii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedură fiscală, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadență, cu excepția celor a căror executare silită este suspendată în condițiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;

c) se află sub incidența legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventă"

 

Conform textului adoptat "persoanele impozabile, cu exceptia institutiilor publice, înregistrate în scopuri TVA, au obligatia să plătească contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri și servicii într-un cont de TVA al furnizorului/ prestatorului care aplică mecanismul plătii defalcate a TVA".

Sunt exceptate situațiile în care plata nu se efectuează direct de beneficiar către furnizor/ prestator, în care plata se efectuează în natură sau prin compensare, precum si la finantarea acordată de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare prin preluarea creantelor, au mai stabilit deputații.

Firmele care achită eronat în cont TVA vor fi penalizate cu 0, 06% pe zi din sumă începând cu ziua efectuării plătii eronate până la data corectării acesteia.

 

Firmele cu întârzieri la plata TVA introduse automat în sistem vor avea dreptul să renunte la aplicarea mecanismului “split TVA” doar după 6 luni de la data în care nu se mai află în situatia de a avea restanţe. Companiile care optează de bunăvoie pentru sistem pot iesi din el doar la finalul anului fiscal, însă nu mai devreme de un an.

.



Cuvinte cheie: lege, TVA, split, adoptata

Inscris la categoria: Stiri financiare