revenire la pagina anterioară
Presedintele a promulgat noul Codul Fiscal

Presedintele a promulgat noul Codul Fiscal

[07/09/2015]

Luni, 7 septembrie 2015, Presedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind Codul fiscal. Proiectul noului Cod fiscal a fost adoptat pe data de 3 septembrie de Camera Deputatilor cu 279 voturi "pentru", 8 "împotriva" si 5 abtineri, după ce, pe data de 31 August 2015, a fost adoptat si de Senat.

Presedintele a declarat că este foarte multumit de modul în care a decurs dezbaterea publică, inclusiv între partide si votul final.
Seful statului a mentionat, în conferinta de presă sustinută la Palatul Cotroceni, că au fost două motive pentru care a retrimis Codul fiscal în Parlament, primul fiind acela că nu avusese loc o dezbatere publică "asa cum se cuvine" pentru acest act normativ.
Presedintele a precizat că prea multe măsuri de relaxare fiscală dintr-o data i s-au părut nepotrivite, dar că nu a considerat că este rolul presedintelui să spună în spatiul public ce trebuie sa ramâna în lege sau ce masura nu este bine sa ramâna în vigoare.

Principalele amendamente la Codul fiscal vizează reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 si de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe constructii începând de la 1 ianuarie 2017, cu exceptia constructiilor agricole pentru care eliminarea impozitului se aplica din 2016, precum si eliminarea supraaccizei la carburanti de la 1 ianuarie 2017.
O altă modificare mult discutată a fost cea a introducerii prevederii potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500 % impozitul pe clădirile si terenurile neîngrijite, incepând cu 1 ianuarie 2016.

Noua variantă a Codului Fiscal aduce o serie de facilităti atât pentru IMM-uri cât si pentru companiile mari, si anumite dezavantaje pentru persoane cu profesii independente, care vor plăti mai mult la stat.

Din consultările reprezentantilor guvernului cu mediul de afaceri, ce au avut loc pe parcursul lunilor iulie si august, se pare că oamenii de afaceri agrează noul Cod Fiscal. Rămâne de văzut in practică, dacă după intrarea sa in vigoare oamenii de afaceri vor rămâne la fel de incântati.Cuvinte cheie: cod, fiscal, nou, promulgat

Inscris la categoria: Ultimele noutăți