revenire la pagina anterioară
Provocarea lunii decembrie pentru cei ce acceseaza programul România Start Up Plus

Provocarea lunii decembrie pentru cei ce acceseaza programul România Start Up Plus

 

 

România Start Up Plus este un program de finantare are ca scop încurajarea antreprenorialului si a ocupării pe cont propriu. Prin program persoanele interesate să demareze o afacere pot obtine o finantare nerambursabilă de până la 40.000 EURO pentru a-si pune în aplicare ideile de afaceri.

Conform ghidului elaborat de Ministerul Fondurilor Europene privind implementarea acestui program, persoanele interesate să obtină finantarea nerambusabilă trebuie să parcurgă mai multe etape:

participarea la cursurile de formare în domeniul antreprenoriatului organizate de administratorul schemei de minimis;

elaborarea unui Plan de Afaceri si depunerea acestuia în concursul de Planuri de Afaceri;

efectuarea unor stagii de practică (doar de către persoanele a căror Plan de Afaceri a fost selectat pentru finantare)

 

Cei care vor fi selectati pentru a primi finantarea nerambursabilă vor avea un final de an încărcat, deoarece, pentru a primi finantarea, trebuie să efectueze până la 31 decembrie 2018 un stagiu de practică.

Conform ghidului mai devreme mentionat:

„Persoanele ale căror planuri de afaceri au fost selectate în vederea acordării ulterioare a ajutorului de minimis, în cadrul întreprinderilor pe care le vor înfiinta, vor efectua, obligatoriu, câte un stagiu de practică organizat în cadrul unei întreprinderi existente, functionale, a cărei activitate economică face parte din aceeasi grupă CAEN cu cea aferentă planului de afaceri selectat.

Stagiul va avea o durată minimă de 40 de ore și se va desfășura la sediul social sau, după caz, la punctul de lucru al întreprinderii selectate.”

 

In principiu efectuarea propriu-zisă a stagiului de practică ar trebui să se facă în 1-2 săptămâni si trebuie să aducă participantului un plus de cunostinte în domeniul în care se va derula afacerea.

Efectuarea acestui stagiu de practică va fi însă o marea provocare pentru cei interesati să obtină finantarea deoarece:

·  stagiile pot fi efectuate numai după publicarea listelor cu proiectele câstigatoare, iar în majoritatea cazurilor acest lucru se va întâmpla în luna noiembrie. Tinând cont de timpul necesar pentru identificarea firmelor în care se vor efectua stagiile de practica, acestea vor putea fi facute în ultima luna a anului. Aici apar si micile probleme: luna decembrie este o perioadă în care aproape toate firmele sunt suprasolicitatea din cauza volumului mare de activitate, dar si a faptului că sunt multe zile libere, si ca atare, în cele 19 zile în care se lucreaza angajatii trebuie să compenseze si ceea ce ar fi trebui făcut în zilele libere. Pentru multe companii în acea perioadă este aproape imposibil să disponibilizeze o persoană care să se ocupe de un „stagiar”.

·  este greu să convingi o companie să îsi crească concurenta: ideea unor stagii de practică în companii este una frumoasă, dar atunci când e vorba de potentiali concurenti foarte putini manageri sunt dispusi să dezvăluie ce fac si cum fac.

·  participarea la stagiul de practică nu este una formală, deoarece potrivit ghidului elaborat de MFE, participarea la stagiul de practică va fi demonstrată prin prezentarea următoarelor documente:

-        raport de stagiu de practică în care vor fi descrise activitățile la care a participat cursantul, semnat de cursant si de reprezentantul legal al întreprinderii;

-        copia CIF sau extrasul ONRC al operatorului economic care asigură stagiul de practică, document care să justifice alegerea acestuia din punct de vedere al sectorului economic în care îsi desfăsoară activitatea.

 

Administratorii schemelor de minimis vor încerca să îi ajute pe cei selectati pentru a fi finantati să parcurgă cât mai rapid acesta etapă, punând la dispozitie baze de date de firme cu profil similar (din punct de vedere al codului CAEN), si scrisori de recomandare.

Totusi, tinând cont de ce se întâmplă în viata reală în companii în luna decembrie, chiar dacă listele cu câstigătorii concursurilor de Planuri de Afaceri nu au fost publicate, cei care sunt convinsi că s-au prezentat la concurs cu o idee de afaceri vabilă si au depus un Plan de Afaceri bine făcut, ar trebui încă de la finalul lunii octombrie să identifice si să negocieze posibilitatea efectuării unui stagiu de practică.

 

Nota: anumite proiecte aflate în implementare au demarat în luna martie 2018. In cazul celor care aplica în cadrul unor astfel de proiecte termenul limita va fi în februarie 2019.

.