revenire la pagina anterioară
Comisia Europeană recomanda ca statele UE să sustină financiar nu doar firmele afectate de pandemie, ci și pe cele care aveau probleme în 2019
Pandemia continuă să provoace șocuri puternice în economia globală, iar România nu a fost ocolită de aceste probleme. Avem sute de mii de oameni sunt șomeri, în timp ce salariile celorlalți au scăzut sensibil.
Uniunea Europeană pregăteste banii pe care îi pot accesa statele membre, ca să îi folosească pentru redresarea economică. Vor fi programe de finantare dedicate pentru mai multe domenii economice și culturale, dar numai după negocieri. Practic, fiecare tară are de prezentat foarte clar proiectele în baza cărora se i se vor aloca în cele din urmă sumele de bani.
Comisia Europeană a trimis statelor membre o propunere de extindere domeniului de aplicare a stimulentelor financiare pentru anumite microîntreprinderi și întreprinderi mici, inclusiv firmele nou-înfiintate care se aflau deja în dificultate înainte de 31 decembrie 2019.
Deocamdată, Ministerul Economiei a propus un pachet de ajutor pentru IMM-uri cu un buget pentru granturi nerambursabile de 1 miliard de euro, fresh money, ce va fi împărtit în trei proiecte:
– 550 milioane euro granturi pentru investiții, până în 200.000 de euro fiecare grant
– 350 milioane granturi de capital, tot până în 200.000 de euro, pentru companiile lovite puternic de pandemie: turism, horeca, transport auto, industria de evenimente
– 100 milioane euro, granturi până în 2.000 de euro pentru firme cu un singur salariat, care este si actionarul companiei și care nu au beneficiat de niciun ajutor în această perioadă. Sunt foarte multe în această situatie
Ramâne de văzut cu ce va completa guvernul României acest plan de măsuri. Oricum, până când finantările vor deveni operationale va mai trece ceva timp, deoarece acum urmează perioada în care fiecare stat membru UE are dreptul să formuleze obiectii si propuneri la noua recomandare a Comisiei Europene.
.