revenire la pagina anterioară
Din 2016, ca sa obtineti fonduri europene nerambursabile, aveti nevoie de un Certificat Digital Calificat

Din 2016, ca sa obtineti fonduri europene nerambursabile, aveti nevoie de un Certificat Digital Calificat

Anul 2016 va aduce o serie de modificari în privinta procedurilor de accesare a fondurilor europene. Una dintre noutati este aceea ca toate cererile de finantare se vor depune online.
Ministerul Fondurilor Europene a lansat o prima versiune a aplicatiei concepute pentru solicitantii si beneficiarii de fonduri europene la finalul anului 2015 (aplicatie intitulata MySMIS2014), dar din pacate prima versiune s-a dovedit a fi un esec. Cu toate acestea MFE nu a renuntat la idee si a anuntat ca în perioada 8 – 18 martie 2016 va pune la dispozitie noua versiune, pentru a fi testata de catre public (disponibila pe site-ul MFE www.fonduri-ue.ro).
Dupa finalizarea testelor, probabil în 1-2 luni, se va lansa si versiunea finala a aplicatiei, iar cei interesati de obtinerea de fonduri europene pentru dezvoltarea unor afaceri sau pentru sustinerea unor activitati de tip non-profit vor putea sa depuna proiecte.
Prin implementarea aplicatiei MySMIS 2014, Ministerul Fondurilor Europene raspunde prevederilor regulamentelor europene aplicabile perioadei de programare 2014-2020.

Important de stiut este faptul ca vor putea transmite proiecte online, prin intermediul aplicatiei MySMIS2014, doar reprezentantii legali (sau împuterniciti) ai persoanei juridice care au un Certificat Digital Calificat. Persoana juridica care doreste sa depuna un proiect pentru a obtine fonduri nerambursabile se poate înscrie în sistem numai prin folosirea acestuia.
Atât în faza de testare cât si dupa lansarea oficiala a aplicatiei, o persoana juridica va putea înscrie mai multi utilizatori pentru completarea informatiilor din cererea de finantare.

Ce este Certificatul Digital Calificat ?
Certificatul Digital Calificat este, în termeni uzuali “semnatura electronica”. Acest certificat este de fapt o colectie de date în forma electronica care confirma identitatea unei persoane. Titularul unui certificat digital, reprezinta o persoana care detine un dispozitiv de creare a semnaturii electronice si care actioneaza fie în nume propriu, fie ca reprezentant al unui tert.
Acesta permite semnarea, autentificarea si recunoasterea legala a documentelor transmise electronic, protejeaza datele, asigura securitatea tranzactiilor si protejeaza e-mailul prin criptare.
Cerificatele digitale permit efectuarea de operatiuni online si recunoasterea validitatii acestora de catre diferite institutii ale Statului, ca de exemplu: ANAF, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), Oficiul National al Registrului Comertului, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Autoritatile contractante din cadrul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP) si din 2016 si de Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

De unde se obtine Certificatul Digital Calificat ?
Certificatul digital calificat pentru semnatura electronica se obtine de la unul din furnizorii de servicii de certificare acreditati în conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica.
Lista furnizorilor privati acreditati sa desfasoare servicii de certificare pentru semnatura electronica se poate consulta pe website-ul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, www.mcsi.ro, sectiunea “Registrul furnizorilor de servicii de certificare”.

La ora actuala acestia sunt:
S.C. Trans Sped S.R.L.- www.transsped.ro

S.C. Digisign S.A. - www.digisign.ro

S.C. CERTSIGN S.A. - www.certsign.ro

S.C. Alfatrust Certification S.A. - www.alfatrust.ro

S.C. Centrul de Calcul S.A. - www.certdigital.ro

Costurile legate de obtinerea unui Certificat Digital Calificat sunt cuprinse între 41 si 47 Euro + TVA iar costurile reînnoirii sunt de cca. 27-30 Euro/an + TVA.

In concluzie din 2016 dintr-un anumit punct de vedere va fi mai simplu sa depuneti un proiect pentru a solicita fonduri europene nerambursabile, dar apare si “o mica complicatie” deoarece va trebui sa obtineti acest certificat digital, si în plus veti avea niste costuri suplimentare cu obtinerea si reînnoirea acestuia.