revenire la pagina anterioară
Granturi pentru investitii - modificari si completari aduse la OUG 130/2020

Granturi pentru investitii - modificari si completari aduse la OUG 130/2020

Pe data de 16 octombrie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență nr. 174/2020 pentru modificarea și completarea OUG nr. 130/2020 care reglementează activitatea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19. 

S-a actualizat grila de evaluare a proiectelor pe granturi de investiții - s-au modificat literele a) și  c), astfel:

 

A) Criterii de evaluare a rentabilității proiectelor de investiții (RIR)
Indicatori tehnico-financiari:
  RIR: < 5% - 25 puncte
  RIR: ≥ 5, 00% și < 7, 5% - 15 puncte
  RIR: ≥ 7, 50% - 10 puncte

 

C) Raportul dintre cuantumul grantului solicitat și profitul operațional înregistrat în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare – 30 puncte:
  ≤ 3 – 30 puncte
  > 3 și ≤ 4 – 15 puncte
  > 4 – 5 puncte
  În cazul în care aplicantul nu a înregistrat profit operațional în anul fiscal anterior, va fi punctat cu zero puncte”. 

 

Tot pe data de 16 octombrie 2020 Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri  a publicat pe site-ul sau noul proiect de procedura de implementare a măsurii “granturi pentru investiții acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19.

Nu au fost aduse modificări importante fată de varianta din 14 septembrie, dar au apărut si câteva informatii noi, cu impact asupra succesului pe termen lung al proiectelor: cifra de afaceri si profitul pe următorii 3 ani de la finalizarea investitiei devin obiective cuantificabile ale proiectului. La prima vedere pare un detaliu minor, dar acest aspect ar putea aduce prejudicii importante companiilor care aplică pentru pentru acest program si care nu colaborează strâns cu firmele de consultantă cu care au încheiat contractele pentru pregătirea proiectelor. O proiectie financiară nerealistă se poate întoarce peste 3 ani ca un bumerang împotriva celor care obțin finantarea.  

În Ordonanța de Urgență nr. 174/2020 s-au făcut precizări suplimentare privind posibilitatea MEEMA și a partenerilor săi de a accesa fonduri europene aferente perioadei 2021 – 2027 pentru monitorizarea durabilității proiectelor implementate în context COVID-19.

Pentru preevaluarea sanselor de succes a proiectului dvs accesati linkul urmator FORMULAR PREEVALUARE

 

 

 

.