revenire la pagina anterioară
Cat costa intocmirea unui proiect pentru obtinerea unei finantari din fonduri europene ?
Foarte multi dintre cei care vor să acceseze fonduri europene pentru porni a sau a dezvolta o afacere se întreabă cât îi poate costa documentatia pentru întocmirea dosarului de finantare. Dacă căutam pe motorul de căutare Google vom constata că ofertele sunt extrem de variate, de la 1.000 la 20.000 Euro. Bineînteles că toată lumea e tentată să se orienteze către ofertele ieftine, dar cei care au încercat asa ceva în anii precedenti, de cele mai multe ori, au avut surprize la implementare deoarece proiectele erau făcute prin metoda “copy-paste”, fără a tine cont de nevoile reale ale proprietarului afacerii.
Discutia pe tema costului unei documentatii pentru obtinerea unei finantări din fonduri europene se poate dezvolta la infinit, fără a ajunge la un rezultat concret. Pentru a vă ajuta să vă faceti o imagine asupra pretului real vom analiza o afirmatie a Ministrului Fondurilor Europene, făcută cu prilejul unei conferinte de presă la Gura Humorului, în luna octombrie 2015.
Pe parcursul conferintei dl. Ministru a punctat câteva aspecte legate de problemele care impiedică absortia fondurilor europene, printre care si birocratia excesivă. El a afirmat că “primarii se întreaba de ce sa dea 15.000 de euro unei firme pentru un studiu când valoarea proiectului este de 100.000 de euro”, si ca aceste costuri ridicate se datoreaza numeroaselor studii ce trebuie efectuate.
Din afirmatiile ministrului putem trage concluzia ca, în mod frecvent, pretul unei documentatii bine intocmite, care să răspundă exigentelor autoritătilor de management, este de 15% pentru proiectele cu valori mici.
In multe din Ghidurile de Finantare lansate anul acesta se prevede un plafon maxim al cheltuielilor eligibile cu serviciile de consultantă de 10% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care prevăd si constructii-montaj (procent în care trebuie să se încadreze proiectul tehnic, proiectul de finantare si asistenta pentru implementare) si 5% (pentru proiectele care prevăd achizitii simple). Foarte multi dintre cei care in 2015 s-au adresat unor firme de consultantă au rămas surprinsi să afle că desi plafonul cheltuielilor eligibile din ghid este de 10%, pretul solicitat este mult mai mare.
De ce costă atât de mult un proiect pentru obtinerea unor fonduri europene ?
Atât antreprenorii, cât si primarii, consideră că pretul serviciilor de consultantă este prea mare, si cu toate acestea firmele serioase de consultantă refuză să lucreze cu preturi mai mici. Să fie o întelegere între firmele de consultantă sau vreun alt motiv?
Singurul motiv pentru care se ajunge la preturi atât de mari, asa cum a subliniat si Ministrul Fondurilor Europene, este birocratia excesivă. Sunt atâtea reguli de respectat, atât la elaborarea proiectului cât si în etapa de implementare, încât firmele de consultantă sunt nevoite să angajeze experti cu o bogată experientă, iar acestia trebuie plătiti cu salarii bune. Un astfel de expert poate alege tabara în care să lucreze: poate lucra pentru cei care vor finantări sau poate alege să lucreze la stat, si să se ocupe de evaluarea si monitorizarea proiectelor. In varianta în care se angajează “la stat”, ca mai toti functionarii care gestionează fonduri europene, va ajunge să castige între 800 si 1.000 euro net. Dacă ajunge pe o functie de conducere salariu creste semnificativ. Ca să convingi un astfel de expert să lucreze într-o firma privata si nu la stat, unde nu are grija zilei de mâine, trebuie să plătesti expertul cu un salar mai mare decât ar putea câstiga la stat, iar pentru a plăti un salar de 1.200 euro net, o firmă de consultantă va avea costuri lunare cu acea persoană de cca. 2.250 euro. Dacă proiectul are o durată totală de 18 luni, iar firma de consultantă aloca un expert cu ¼ norma de lucru, costul firmei cu expertul va fi de minim 10.100 euro. Practic la un proiect de 100.000 euro, o firma care solicita doar solicita 10% din valoarea finantării pentru serviciile sale iese în pierdere, deoarece nu îsi poate acoperi si cheltuielile generale de administrare, costurile cu deplasările si nu îsi poate pune o marjă de profit. Acesta este si motivul pentru care mai nou multe firme de consultantă cu experientă în acest domeniu refuză clientii care au proiecte de valori mici.
Cine e de vină ?
Evident, sistemul birocratic dezvoltat de cei de la Bruxelles si implementat cu mult succes în România. La ora actuală documentatia care trebuie elaborată este atât de stufoasă iar cererile de rambursare atât de complicate, încat managerul unei companii private nu are nicio sansă să ducă la bun sfarsit un proiect doar cu angajatii pe care îi are în firmă. Fără o echipă care nu a mai lucrat înainte în proiecte cu finantare europeană nu poti implementa un proiect.
Dacă s-ar simplifica procedurile si totul ar fi mai simplu, managerii experimentati ar putea duce la bun sfârsit un proiect cu sprijinul a 1-2 angajati din firmă. Deasemenea, firmele de consultantă ar putea oferi serviciile cu un consum mult mai mic de ore-om-muncă, ceea ce implicit ar însemna si o scădere a tarifelor pentru serviciile de consultantă. Toată lumea ar avea de câstigat.
Simplificarea procedurilor nu poate fi făcută doar fiindcă asa ne dorim noi românii. Pentru a beneficia un continuare de fonduri europene ea trebuie aprobată de Comisia Europeană, ceea ce nu este simplu. De aceea singura sansă de a reduce costurile legate de întocmirea unui proiect pentru obtinerea unei finantări din fonduri europene stă în elaborarea unor noi reguli, mai simple, în concordantă cu directivele europene, pe care eroparlamentarii nostri sa le sustină cu tărie la Bruxelles.
Nu e simplu, dar nici imposibil!