revenire la pagina anterioară
Idei de afaceri in domeniul productiei ce pot fi finantate prin StartUp Nation Romania

Idei de afaceri in domeniul productiei ce pot fi finantate prin StartUp Nation Romania

Conform noii versiuni a grilei de evaluare a programului Startup Nation Romania, publicate pe 5 mai 2017, cererile de finantare care prevad dezvoltarea unor afaceri în domeniul productiei vor avea 5 puncte în plus fata de cele care propun demararea unei afaceri în domeniul creativ si 10 puncte în plus fata de cele care sunt orientate catre servicii.
Pentru a fi siguri ca vor obtine un punctaj cât mai mare multi se gândesc ca ar fi bine sa demareze o afacere în domeniul productiei. Totusi a porni o afacere în domeniul productiei cu doar 44.000 EURO nu este simplu. De aceea cei intresati de un start-up în sfera productiva ar trebui sa se gândeasca la micro-productie.

Pentru acestia am ales câteva posibile idei de afaceri, ce au coduri CAEN eligibile pentru programul Startup Nation Romania, care pot fi demarate la scara mica.

 

Productia de sucuri naturale (Fabricarea sucurilor de fructe si legume – cod CAEN 1032)
Tot mai des vedem reportaje despre fermierii români care nu reusesc sa-si valorifice produsele din cauza concurentei facute de produsele importate. Adevarul este ca un mic producator are sanse aproape nule de a patrunde cu produsele sale într-un mare lant comercial. Totusi cei cu spirit de initiativa ar putea specula acest fenomen si ar putea procesa la scara mica fructe si legume achizitionate de la micii fermieri. Se pot produce sucuri naturale din mere, pere, gutui, visine, cirese, caise, prune, capsuni, struguri, morcovi, rosii si diverse combinatii de fructe si legume.
Exista mai multe companii care ofera linii automatizate pentru productia si îmbutelierea de sucuri naturale. Liniile sunt compuse dintr-un sisteme de spalare a fructelor, mori de tocat fructele, prese cu banda filtranta, bazine de stocare, instalatie de pasteurizare si instalatie de îmbuteliere la „Bag în Box” (sau instalatie de îmbuteliere la sticla). In functie de capacitatea de productie, o linie de microproductie poate costa de la 10.000 EURO la 20.000 EURO. Diferenta pâna la 44.000 EURO poate fi investita într-o autoutilitara, ce va fi folosita atât pentru transportul fructelor si legumelor în sectia de productie cât si pentru livrarea produselor catre micile magazine.
Activitatea poate fi demarata într-un spatiu inchiriat. Vânzarea se poate face direct catre alti comercianti, prin intermediul unor standuri proprii stradale (pe perioada verii) si online.

 

Laborator de patiserie (Fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie – cod CAEN 1071)
E o afacere recomandata pentru femei, mai ales pentru cele pasionate de dulciuri. Supermarket-urile sunt pline de dulciuri si prajituri, dar din pacate produsele oferite de marile lanturi comerciale sunt in mare parte realizate cu multe chimicale. Exista însa un anumit segment de clientela care prefera produsele naturale, si care este dispus sa plateasca mai mult pentru niste produse de o calitate superioara. De aceea deschiderea unui mic laborator de patiserie poate fi o afacere extrem de profitabila, mai ales ca în ultima vreme la evenimentele private (nunti, botezuri) sau la evenimentele de business (lansări, conferinte etc.) multi prefera sa comande prajituri de la astfel de laboratoare. Un astfel de mini-laborator poate oferi o gama variata de prăjituri si torturi pentru nunti si aniversări.
Incinta în care se demareaza afacerea trebuie sa corespunda normelor de igena si trebuie sa fie dotata cu spatii de depozitare. Laboratorul de patiserie trebuie dotat cu malaxoare, cuptoare, dulapuri (camere) frigorifice si mobilier de lucru din inox, a caror valoare poate ajunge la 15-20.000 EURO. Daca mai iei si o masina utilitara izoterma (gen Dacia Dokker Van), pentru transportul produselor la evenimente, te apropii de suma maxima nerambursabila oferita prin program.
Cei care doresc sa demareze o astfel de afacere trebuie sa stie ca vor avea si anumite cheltuileli neeligibile, cum ar fi achizitionarea veselei, a ustensilelor pentru laborator, amenajarea spatiului, cheltuielile de promovare a afacerii si alte cheltuieli operationale.

 

Atelier de confextii textile de serie mica si unicate (Fabricarea altor articole de imbracaminte – cod CAEN 1413)
Mall-urile sunt pline de haine ieftine, iar micii producatori români care au încercat sa concureze cu marile companii internationale au iesit mereu „pe locul 2”. Evident solutia pentru un start-up nu este de a iesi pe piata produse similare, ci de a se orienta spre altceva, mai exact spre produse care sa fie atractive datorita designului si calitatii deosebite si nu a unui pret mic. Pasionatii de moda se pot orienta catre un atelier de confextii textile serie mica si unicate. Se pot realiza haine, costume, compleuri, jachete, pantaloni, fuste, etc. care se pot comercializa prin intermediul unor boutique-uri sau online.
Avantajul este ca echipamentele necesare într-o astfel de afacere sunt relativ ieftine. Cu 12-15.000 EURO poti achizitiona câteva masini de cusut, o masina de surfilat, masa de croi si o masa de calcat. Daca mai cumperi si o autoutilitara de 1, 5 to, de volum mare, ajungi cu usurinta la o investitie de cca. 45.000 EURO. Daca la aceasta suma mai adaugi cheltuielile cu diferite dispozitive si ustensile ce nu pot fi finantate prin programul StartUp Nation, precum si stocul initial de materii prime vei depasi 50.000 EURO  Cu alte cuvinte, pentru a demara o astfel de afacere pe lânga suma primita ca finantare nerambursabila va trebui sa ai si o contributie proprie, dar cu acesti bani poti avea o mica afacere „dotata” cu cele mai bune echipamente.
Succesul afacerii depinde de creativitate si de modul în care sunt promovate produsele.

 

Realizarea de articole crosetate (Fabricarea prin tricotare sau crosetare a altor articole de îmbracaminte – cod CAEN 1439)
Hainele crosetate sunt în continuare la moda. Tot mai multi oameni doresc să aibă ceva unic, prin care să îsi exprime personalitatea, iar pentru acestia se pot face pulovere  crosetate, jachete, veste, jerseuri sau caciuli si fulare crosetate. Cu putin talent, se pot crea lucruri minunate, care pot fi vândute la un pret destul de bun, mai ales pe piata internationala. 
Investitiile în echipamente sunt minime. Probabil cea mai mare investitie va fi într-un site pentru comercializarea online, care daca este realizat într-un mod profesionist si are si traducerile în 2-3 limbi de circulatie internationala ajunge la peste 10.000 EURO. Potrivit normelor de aplicare a programului StartUp Nation Romania software-ul pentru comertul on-line este eligibil. Din pacate nu sunt eligibile cheltuielile pentru promovarea unui astfel de site, care pot ajunge la sume substantiale în cazul în care se doreste promovarea magazinului online în tari ca Germania, Anglia sau Olanda.
Potrivit ultimei versiuni a normelor de aplicare a programului se pot achizitiona si cladiri necesare desfasurarii activitatii. Tinând cont de faptul ca echipamentele necesare într-o astfel de afacere nu sunt foarte scumpe, cei care demareaza o afacere în acest domeniu se pot gândi si la achizitionarea unui mic spatiu de productie. Deoarece suma care le va ramâne pentru achizitia spatiului nu va fi mai mare de 30-35.000 EURO, probabil ca vor trebui sa se orienteze catre un spatiu de la periferia oraselor, unde preturile sunt mai mici, dar daca vânzarea se va face preponderent online amplasarea mini-sectiei de productie într-o zona periferica nu va fi o piedica în dezvoltarea afacerii.

 

Sunt cateva idei de afaceri care ar putea fi puse cu usurinta în practica cu sprijinul finantarii acordate prin programul Start-Up Nation Romania. Succesul depinde de abilitatile antreprenoriale pe care le aveti si de puterea de munca. 

Succes ! 

 

by New Novotek

 

 

Vezi oferta elaborare proiect

.