revenire la pagina anterioară
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a publicat normele pentru Start Up Nation

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a publicat normele pentru Start Up Nation

[06/05/2017]

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a publicat pe data de 5 Mai 2017 normele schemei de ajutor de minimis a programului Start Up Nation, precum si Lista codurilor CAEN eligibile in cadrul schemei si modelul de Plan de Afaceri.

Normele publicate contin modificarile rezultate în urma aprobarii în parlament a amendamentelor la proiectul Legii de aprobare a OUG nr. 10/2017.

Fata de ultima varianta, publicata la finalul lunii februarie, au aparut cateva modificari importante, cum ar fi: persoanele care pot beneficia de sprijin financiar, grila de evaluare a cererilor de finantare, numarul minim de locuri de munca ce trebuie create si durata minima pe care trebuie mentinute locurile de munca nou create, lista cheltuielilor eligibile si modalitatile de decontare a cheltuielilor eligibile.

 

 

» O întrebarea pe care multi dintre cei care au mai avut în trecut o firma si-au pus-o este daca ei mai pot primi 44.000 EURO pentru a dezvolta o noua afacere. Vestea buna este ca acest lucru este posibil, dar cu anumite exceptii. Potrivit noii versiuni a normelor pot beneficia de sprijin financiar nerambursabil doar firmele înfiintate de catre persoane fizice care nu au sau nu au avut calitatea de actionar sau asociat într-un alt IMM care desfasoara sau a desfasurat aceeasi activitate autorizata pe care aplica în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii pâna la deschiderea sesiunii de înscriere.

 

» Grila de evaluare a fost semnificativ îmbunatatita, numarul criteriilor fiind redus fata de varianta precedenta. Prin noua grila de evaluare sunt avantajate firmele care demareaza afaceri in domeniul Productiei si al Programarii IT (cod CAEN 6201), care vor obtine 40 de puncte, fata de 30 puncte, respectiv 27 puncte, cate erau prevazute în vechea varianta.
O noutate în grila de evaluare o reprezinta acordarea unor puncte firmelor care demareaza afaceri ce ating aspecte legate de inovare. Vor obtine 5 puncte firmele care achizitioneaza echipamente cu tehnologii mai noi de 3 ani, în valoare de 50% din valoarea eligibilă a proiectului.

 

» Legat de locurile de munca nou create, principalele modificari se refera la:
- numarul minim de locuri de munca care trebuie create, care s-a redus de la 2 la 1 loc de munca;
- durata minima pe care trebuie mentinute locurile de munca, care s-a redus de la 3 ani la 2 ani;
- categoriile de personal pentru care se acorda punctaj suplimentar, în sensul cresterii bazei de selectie a viitorilor angajati care pot aduce punctaj suplimentar de la absolventi ai promotiilor din 2014 si pana în prezent la absolventi dupa anul 2012.
Normele publicate aduc si anumite clarificari privind personalul ce poate fi angajat. Astfel persoana/persoanele angajate în urma implementarii planului de investitii nu trebuie sa fi avut raporturi de munca în ultimele 12 luni calendaristice cu asociatul/actionarul/administratorul.

 

» In ceea ce priveste cheltuielile eligibile, principalele modificari sunt legate de:
- posibilitatea achizitionarii de cladiri destinate derularii activitatii;
- decontarea salariilor, utilitatilor si cheltuielilor aferente chiriilor;
- posibilitatea decontarii TVA-ului pentru societatile neplatitoare de TVA.

 

» Legat de modul de efectuare al platilor, noua varianta a normelor prevede mecanismul cererilor de plata, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

 

Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2017, aprobat prin Legea nr. 6/2017 a Bugetului de Stat pe anul 2017 este de 1.713.798.000 lei.

Schema de ajutor de minimis va fi publicata integral pe site-ul MMACA la adresa www.aippimm.ro, si în termen de 15 zile de la data adoptarii se transmite spre informare Consiliului Concurentei, în conformitate cu art. 17 din O.U.G. nr. 77/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Pentru a consulta NORMELE click aici

 

by New Novotek 

 

 Inscris la categoria: Stiri financiare