revenire la pagina anterioară
Anul 2016: probabil un an bun pentru afacerile din Romania

Anul 2016: probabil un an bun pentru afacerile din Romania

[14/01/2016]

Se pare ca anul 2016 va fi pentru economia romaneasca un an foarte bun. Motivele care ne dau sperante ca aceasta previziune se va adeveri sunt intrarea în vigoare a noului cod fiscal si tendinta de cresterea a volumului investitiilor straine din ultimii ani.

Potrivit unui comunicat al BNR, investitiile straine directe în România au crescut cu 99 de milioane de euro în noiembrie, iar dupa primele 11 luni din 2015 volumul acestora era de 2, 88 miliarde de euro, ceea ce înseamna o crestere cu 761 de milioane de euro fata de nivelul înregistrat în primele 11 luni ale anului 2014. Alaturi de companiile straine care si-au dezvoltat afacerile în tara noastra se pare ca si companiile romanesti s-au aflat pe un trend ascendent.
Firmele romanesti si cele straine au reusit împreuna sa aduca o noua crestere a productiei industriale. Potrivit unui comunicat recent al Oficiului European de Statistica (Eurostat) productia industriala în România a crescut în noiembrie cu 1, 9% comparativ cu perioada similara din 2014. La nivelul UE România s-a situat pe locul 13 în ceea ce priveste cresterea productiei industriale. Chiar daca cresterea nu este spectaculoasa importanta este directia în care mergem.

Cresterea volumului productei industriale este îmbucuratoare si a însemnat în principiu mai multi bani la bugetul de stat, iar cresterea numarului de investitori straini a însemnat si o crestere a concurentei pe piata interna. Potrivit INS preturile de consum au fost în luna decembrie 2015 cu 0, 9% mai mici decât în luna decembrie 2014. Multi analisti pun aceasta scadere în primul rând pe reducerea cotei TVA la anumite categorii de produse, ceea ce este foarte adevarat, dar nu trebuie sa uitam ca în trecut, când concurenta era mai mica pe piata interna, reducerile de taxe si impozite si alte masuri de relaxare fiscala nu au condus si la o scadere a preturilor. De aceea se poate afirma ca în ultima vreme s-a înregistrat si o crestere a concurentei interne si ca la acest fenomen au contribuit si fimele nou venite in România.

Ca urmare a intrarii în vigoare a noului cod fiscal, este de asteptat ca în 2016 volumul investitiilor straine sa creasca si mai mult. Este greu de crezut ca reducerea TVA la 20% , reducerea taxei pe venituri din dividende de la 16% la 5% si eliminarea taxei pe constructiile speciale din 2017 sa nu atraga noi investitori.

In principiu ceea ce se prefigureaza a se întâmpla în sfera afacerilor este imbucurator, caci statul va încasa mai multi bani de la companii, se vor crea noi locuri de munca si vor apare noi oportunitati pentru firmele mici si mijlocii romanesti ce livreaza bunuri sau servicii marilor companii straine ce opereaza pe teritorul României. Vor avea însa de suferit IMM-urile romanesti ce produc pentru piata romaneasca si care au ghinionul sa activeze într-un domeniu in care este interesant si pentru firmele straine ce vin în România. Lupta întreprinzatorilor români cu companiile straine va fi una inegala caci accesul la finantare a IMM-urilor romanesti, si chiar si a companiilor mai mari este dificil.

Deci, putem spera ca anul 2016 va fi pentru companile românesti precum si cele straine care actioneaza pe teritoriul Romaniei un an foarte bun. Cei care vor avea ghinionul ca noul an sa le aduca “pe cap” noi concurenti vor avea si ei o sansa, daca vor fi inovativi sau se vor reprofila pe domenii cu o concurenta mai slaba.





Articole similare:
Impactul programului StartUp Nation Romania asupra inmatricularilor de firme noi - 11/Sep/2017
Punctajul minim pentru a primi finantare prin Programul Start-up Nation in acest an. - 17/Jul/2017
Legea referitoare la programul Start-up Nation a fost publicată în Monitorul Oficial pe 24 Mai 2017 - 24/May/2017
Statul va oferi granturi de pana la 200.000 lei pentru pornirea unei afaceri - 28/Jan/2017
40.000 euro pentru finantarea initiativelor antreprenoriale - 07/Sep/2016
Se lanseaza programul de finantare dedicat activitătilor de comercializare a produselor si serviciilor de piată - 08/Jul/2016
Criza fortei de munca: de ce nu vor romanii sa se angajeze? - 25/May/2016
Se lanseaza schema de ajutoare de stat pentru companiile care creaza locuri de munca - 29/Apr/2016

Cuvinte cheie: afaceri, Romania, 2016

Inscris la categoria: Ultimele noutăți