revenire la pagina anterioară
“Romania Start-Up Plus” vs. “Start-Up Nation”

“Romania Start-Up Plus” vs. “Start-Up Nation”

Multi dintre cei care se gândesc să demareze o afacere au auzit de Start-Up Nation, program lansat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat. Putini stiu, ca înainte de acesta ar fi trebuit să se lanseze un program finantat din fonduri europene: România Start-Up Plus, program gestionat de Ministerul Fondurilor Europene, finantat din Fondul Social European.
Dar cum în Romania mersul lucrurilor e uneori neclar, în luna mai a anului 2017 s-a lansat programul de sustinere a startupurilor cu finantare guvernamentală, urmând ca doar la finalul anului 2017 să devină operational si programul cu finantare europeană România Start-Up Plus.
Denumirile programelor sunt asemănătoare, si ambele au acelasi obiectiv: sustinerea startupuri-lor. Există mai multe asemănări între cele 2 programe, si pentru multe persoane e neclară diferenta dintre cele 2 linii de finantare.

 

Ca să facem “putina lumină” si să puteti lua mai usor o decizie vis-à-vis de programul care se potriveste cel mai bine nevoilor dvs. vă vom prezenta în continuare asemănări si deosebiri între cele 2 programe.

 

Principalele ASEMĂNARI:
• Finantarea nerambursabilă maximă acordată: cca. 40.000 EUR, cu un plus pentru Start-Up Nation România, care oferă o finantare maximă de 44.000 EUR
• Numărul locuri de munca nou create: 2
• Procentul de finantare: 100%


Văzând asemănările ati putea crede că nu contează prea mult dacă în 2018 veti aplica pe “Romania Start-Up Plus” sau pe “Start-Up Nation”.
Totusi, dacă intrăm în detalii, vom găsi mai multe diferente între cele 2 programe, unele dintre ele cântărind destul de greu în alegerea programului.

 

Cele mai importante DEOSEBIRI sunt:

 

Finantarea investitiilor
România Start-Up Plus (cel cu finantare europeana): plată a maximum 30.000 EURO în avans (probabil, cu conditia depunerii unei scrisori de garantie bancară)
Start Up Nation (cel cu finantare guvernamentala): sunt 3 variante:
- plata se face initial de beneficiar, după care statul decontează investitiile;
- credit punte;
- cerere de plată (statul plăteste banii furnizorilor de bunuri doar după ce acestea au fost livrate si puse în functiune – metodă aplicabilă doar în cazul în care furnizorii de echipamente agrează această metodă de decontare) . 

 

Statutul persoanei în momentul depunerii cererii de finantare:
România Start-Up Plus : firma cu care pui în aplicare afacerea pentru care soliciti fonduri nerambursabile trebuie să o înfiintezi doar după ce esti anuntat că Planul de Afaceri a fost selectat pentru a fi finantat.
Poti fi actionar si în alte firme cu obiect de activitate similar, cu conditia să fi actionar minoritar.
Start Up Nation : trebuie să înfiintezi o firma înainte de a înscrie Planul de Afaceri în concurs. Este obligatoriu să ai o firmă înfiintată după 30 ianuarie 2017.
Nu esti acceptat la finantare în cazul în care esti actionar într-o altă firmă care desfăsoară activitati similare cu cele pentru care soliciti finantare.

 

Obligatiile privind locurile de muncă nou create si decontarea salariilor
În orice afacere forta de muncă este vitală. Ideal ar fi să produci sau să vinzi cât mai mult, cu cât mai putini angajati. În functie de tipul afacerii poti avea nevoie de un număr mare de angajati, sau dimpotrivă, de unul redus.
Cei care doresc sa obtină o finantare prin unul din programele prezentate trebui să tină cont de următoarele
a) Durata obligatorie a mentinerii locurilor de muncă nou create:
România Start-Up Plus : 18 luni în cazul programului cu finantare europeana 
• Start Up Nation: 36 luni în cazul programului guvernamental.
b) Tipul contractelor de muncă:
România Start-Up Plus : “full-time” sau “part-time”
• Start Up Nation: obligatoriu contracte “full-time”.
c) Decontarea salariilor
România Start-Up Plus : 18 luni.
Start Up Nation : maximum 11 luni (luând în calcul ce se întâmplă anul acesta cu acest program). Nota: la acest program, în cazul în care în primele luni salariile se finantează prin program, nivelul de salarizare prevăzut pe perioada implementarii proiectului trebuie mentinut 36 de luni !

 

Atingerea unor tinte de vânzări, conform Planului de Afaceri finantat
România Start-Up Plus : trebuie atinse tintele de vânzări previzionate în Planul de Afaceri pe primele 18 luni.
Start Up Nation : nu există nicio obligatie.

 

Asistenta pe parcursul primelor 12 luni de activitate
România Start-Up Plus : gratuită
Start Up Nation : contra-cost

 

Timpul estimate de punere în aplicare a ideii de afaceri (perioada dintre momentul înscrierii în program si momentul în care afacerea are sanse să devină efectiv operatională):
România Start-Up Plus : 6-7 luni
Start Up Nation : 12-13 luni 

 

În cazul in care doriti să aplicati pentru programul finantat din fonduri europene (România Start-Up Plus) găsiti formularele de înscriere  AICI

 

 

.