revenire la pagina anterioară
Start-up Nation 2018: cine are sanse de a obtine fonduri nerambursabile?

Start-up Nation 2018: cine are sanse de a obtine fonduri nerambursabile?

La finalul lunii iunie este posibil să se lanseze Start-Up Nation România (2018), prin care cei interesati de demararea unei afaceri pot obtine 200.000 lei nerambursabili pentru a-si transforma ideile în afaceri operationale.
Atât cei care au accesat anul trecut programul si nu au obtinut punctajul necesar, cât si cei care s-au hotărât doar anul acesta să demareze o afacere se întreabă ce sanse au de a obtine finantarea mult dorită prin acest program.

 

În primul rând, pentru a putea obtine fondurile nerambursabile, trebuie respectate conditiile de eligibilitate: firmele solicitante trebuie să fie înregistrate ca SRL-D, SRL sau cooperații; să fie înfiintate după data intrării în vigoare a OUG-ului 10/30.01.2017; să nu aiba datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale. Cei care demarează afacerea trebuie să îsi asume crearea a minimum 1 loc de muncă si menținerea pe o perioadă de cel puțin 2 ani după implementarea proiectului iar acționarul/acționarii trebuie să nu fi avut calitatea de actionar sau asociat într-un alt IMM care desfăsoară sau a desfăsurat aceeasi activitate autorizată pentru care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii până la deschiderea sesiunii de înscriere.

 

Conditiile de eligibilitate sunt usor de îndeplinit, si de aceea punctul cel mai important îl reprezintă punctajul. În 2017 au fost acceptate la finantare proiectele care au avut 100 puncte, 95 de puncte si 90 de puncte, dar din cele care au obtinut 90 de puncte, dintr-un total de 4.684 de proiecte, un număr de 3.334 de proiecte, care au ocupat pe listă pozitii mai mari de 10.001, au rămas în afara evaluării.

Autoritatile au afirmat că anul acesta vor putea concura si firmele înfiintate anul trecut care nu au obtinut finantarea, ceea ce teoretic ne face să credem că anul acesta concurenta va fi mai mare. Dacă va fi asa, probabil că sanse reale vor avea doar firmele al căror Plan de Afaceri obtine 95 de puncte sau 100 puncte. Conform draftului procedurii “Start-up Nation 2018”, publicat în luna martie, punctajului maxim poate fi atins de firmele cu activitate în sfera productiei si domeniul IT & C, si maximum 95 de puncte de firmele care propun activităti în sfera industriilor creative.

 

Potrivit consultantilor de la New Novotek, anul acesta există însă sanse să se înregistreze o surpriză placută pentru cei care doresc să demareze o afacere în sfera serviciilor si care teoretic pot obtine maximum 90 de puncte. Acest lucru e posibil deoarece în luna ianuarie s-au lansat alte 2 programe, cu finantare europeană, dedicate celor care doresc să demareze o afacere, respectiv “România Start-Up Plus” si “Diaspora Start-up”, programe finantate prin Programul Operational Capital Uman, prin care cei interesati pot obtine o finantare de maxim 40.000 EURO. Desi finantările acordate prin acest program sunt cu cca. 4.000 EURO mai mici decât cele acordate prin România Start-Up Nation, o parte din cei interesati de un start-up s-au orientat către aceste programe deoarece cele 2 locuri de munca nou create pot fi pentru orice categorie de angajati, obtinerea punctajului maxim nefiind conditionată de angajarea unor tineri absolventi sau a unor someri.

Un alt argument ar fi acela că în 2017 multe proiecte au fost făcute de oameni care de fapt nu doreau să demareze o afacereri, ci doar sa le vândă pe OLX (o idee care până la urmă s-a dovedit a fi destul de proastă, deoarece programul fiind multianual, cei mai multi dintre cei interesati să demareze o afacere au preferat să astepte încă un an, pentru a depune proiectul pe o firmă care nu prezintă riscul de a avea “datorii ascunse”).

Faptul că multi dintre cei înscrisi în program in 2017 nu erau cu adevărat hotărâti să demareze o afacere este confirmat si de anuntul ministerului făcut la finalul lunii aprilie. „Pentru a ne putea concentra cu toată resursa umană disponibilă asupra ediției 2018 a programului Start-Up Nation, îi rugăm pe beneficiarii care au semnat acordurile de finanțare în cadrul ediției 2017 să se grăbească să depună documentele de decontare pentru a evita cât se poate de mult suprapunerea programului vechi cu cel nou. Banii sunt în conturile Agențiilor pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare Export si asteaptă să fie utilizati!”. Un om care îsi doreste cu adevarat să devina antreprenor NU ASTEAPTA să fie rugat să depună actele pentru a-si lua banii !

 

Evident, în România nimic nu este sigur, si este posibil ca si în 2017, în ultima zi de depunere numărul proiectelor să se dubleze, cu Planuri de Afaceri “făcute pe genunchi”, de oameni care sunt rupti de realitate si care si închipuie că vor avea succes cu modele de afaceri copiate de pe net.

Cei care s-au aruncat anul trecut “orbeste” fără a sti ce înseamnă lichidarea si radierea unei firme încep doar acum să înteleagă că înfiintarea unei firme si depunerea unui proiect fără “cap” doar pentru a fi la fel cu ceilalti costă timp si costă bani.

Probabil că anul acesta numărul visătorilor va fi mult mai mic, iar sansele proiectelor solide vor fi ceva mai mari !

 

Informatii suplimentare Start-Up Nation